Naučni krug

Dodeljene nagrade Svetske organizacije za intelektualnu svojinu

Zavod za intelektualnu svojinu je povodom 99 godina postojanja dodelio godišnje nagrade Svetske organizacije za intelektualnu svojinu u nekoliko kategorija

U petak, 15. novembra, obeleženo je 99 godina postojanja Zavoda za intelektualnu svojinu, a tim povodom dodeljene su godišnje nagrade Svetske organizacije za intelektualnu svojinu za patent, industrijski dizajn, monografsko delo u oblasti društveno-humanističkih nauka, pronalazak učenika srednjih škola, kao i za pravno lice sa najvećim intenzitetom korišćenja međunarodnog sistema registracije žigova.

U kategoriji pronalazača ili grupe pronalazača za patent, prvo mesto pripalo je Urošu Turanjaninu za patentirani pronalazak pod nazivom: „Primena 3D kamera u procesu savijanja profila na mašini za savijanje sa tri i četiri valjka“ za koji je ostvarena patentna zaštita na teritoriji Engleske, Nemačke, Švajcarske, Italije, Francuske, Turske, Kine, Španije, a ostvarena je zaštita i evroazijskim i evropskim patentom. Osim toga, za navedeni pronalazak uskoro se očekuje i priznanje patenta na teritoriji SAD. Pomenuti izum je primenjen na visoko-tehnološkoj mašini za savijanje upravljane 3D kamerama, koje se proizvode u 5 modela i izvoze u 37 zemalja sveta. Reč je o CNC mašini poslednje generacije koja se najviše primenjuje u industriji vrata i prozora.

Pobednik u okviru kategorije za pravna lica za registrovani dizajn je kompanija „Bergen“ d.o.o. iz Novog Sada, koja je nosilac 2 međunarodno registrovana industrijska dizajna za toplovodne kotlove na pelet koji se izvozi na tržište regiona, a koji su za nepunih godinu dana ugrađeni u preko 1650 objekata.

U kategoriji autora za monografsko delo u oblasti društveno humanističkih nauka dobitnik nagrade je dr Uroš Ćemalović, vanredni profesor i naučni saradnik Instituta za evropske studije u Beogradu. Nagrada mu je dodeljena za delo Pravo intelektualne svojine i digitalna transformacija – neka aktuelna pitanja, Beograd: Institut za evropske studije, 2019, jer predstavlja izvor novih uvida koji podstiče produktivne naučne i stručne rasprave, pri čemu je autor na jasan, zanimljiv i na interdisciplinarnom pristupu zasnovan način u kontekstu digitalne transformacije dao prikaz uslova za pravnu zaštitu različitih vidova stvaralaštva – industrijskog dizajna, autorskog dela, žiga i patenta.

U kategoriji učenika ili grupe učenika srednje škole nagrada je pripala grupi učenika iz Elektrotehničke škole „Nikola Tesla“ u Beogradu, odnosno Filipu Živojinoviću, Andreju Šavikinu, Bogdanu Jovanoviću, Andreji Stamboliji, Urošu Popoviću i Marku Vračariću za pronalazak: „eLaboratorija za obnovljive izvore energije“, koje je nastalo u okviru Istraživačko – razvojne sekcije Elektrotehničke škole „Nikola Tesla“ u Beogradu koju vodi profesor dipl.inž.el. Jasna Ristić. Navedeni pronalazak obuhvata prenosiv i funkcionalan uređaj koji se pomoću senzora okreće ka Suncu, kao i prenosnu i funkcionalnu meteorološku stanicu koja omogućava u realnom vremenu pristup podacima senzora za temperaturu, vlažnost vazduha i vazdušnog pritiska u lokalitetu gde se sam uređaj nalazi.

U kategoriji za izuzetno domaće pravno lice sa najvećim intenzitetom korišćenja međunarodnog sistema registracije žigova u proteklih godinu dana nagrada je pripala privrednom društvu za proizvodnju boja, lakova i sličnih premaza, grafičkih boja i kitova „NEVENA COLOR“ d.o.o. iz Bečeja. Više o dobitnicima nagrada možete pročitati na sledećem linku.

Skup je otvorio gospodin Vladimir Marić, direktor Zavoda za intelektualnu svojinu, a prisutnima se potom obratio dr Saša Lazović, pomoćnik ministra za tehnološki razvoj u Ministarstvu prosvete, nauke i tehnološkog razvoja.

Istražite druge tekstove:


Grb Republike Srbije
ecsite nsta eusea astc

CPN
Ulica kralja Petra 46
11000 Beograd
Republika Srbija
+381 11 24 00 260
centar@cpn.rs