KONFERENCIJE

Jesen Vladana Desnice

Najznačajniji naučni skup koji okuplja lingviste iz Srbije i Hrvatske održaće se ove jeseni u Splitu i Islamu Grčkom

Desničini susreti 2014, naučni skup posvećen piscu Vladanu Desnici i njegovoj vezi sa Splitom, održaće se u ovom gradu 19. i 20. septembra, kao i u mestu Islam Grčki kod Zadra, 21. septembra. U oba grada pisac je proveo značajan deo života i napisao neka od svojih najpoznatijih dela.

Cilj ove manifestacije jeste da se otkrije ne samo umetničko sazrevanje poznatog pisca tokom boravka u Splitu (1920–1945), već i da se osvetli međuratno razdoblje u kulturnom, političkom i društvenom životu ovog grada u tom periodu.

Poznato je da je Desnica svoje najpoznatije delo Proljeća Ivana Galeba započeo tridesetih godina baš u Splitu, a taj grad je prožimao njegovo stvaralaštvo tokom čitavog Desničinog života.

Manifestaciju organizuju Centar za komparativnohistorijske i interkulturne studije i Odsek za kroatistiku Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, Hrvatsko društvo pisaca i Srpsko kulturno društvo Prosveta, u saradnji s Filozofskim fakultetom Sveučilišta u Splitu.

Troškovi boravka i učešća na manifestaciji biće pokriveni, a prijave i sažetak do 2000 karaktera šalju se do 1. februara na sledeće adrese: phillip.simetinsegvic@gmail.com i nikolina.simetinsegvic@gmail.com

Istražite više o Vladanu Desnici: http://sh.wikipedia.org/wiki/Vladan_Desnica

 

 

Istražite druge tekstove:


Grb Republike Srbije
ecsite nsta eusea astc

CPN
Ulica kralja Petra 46
11000 Beograd
Republika Srbija
+381 11 24 00 260
centar@cpn.rs