Naučni krug

Deseti Festival nauke

Na Beogradskom sajmu se od 15. do 18. decembra održava deseti Festival nauke

Jubilarni deseti Festival nauke pod sloganom ”Čista desetka” sa obiljem naučnopopularnog sadržaja održava se od 15. do 18. decembra na Beogradskom sajmu i okuplja učesnike iz 62 naučne i obrazovne institucije iz Srbije kao i šest trupa iz inostranstva.

Prva dva dana Festivala nauke namenjena su prvenstveno školskim posetama, dok su subota i nedelja porodični dani.

Pored već tradicionalnih interaktivnih postavki u Hali 3, program se ove godine širi i na Halu 11 koja je rezervisana za naučne šou programe. Na naučno-fantastičnoj bini predstaviće svoje programe gosti iz Estonije, Francuske, Švedske i Slovenije, kao i učenici Prve kragujevačke gimnazije koji će performansom objasniti kako se razvijala hemija kroz vreme.

Posetioci naučnih šou programa moći će da gledaju vatru na sceni, nauče kako da naprave raketu, budu deo zvučnog performansa, ali i da uživaju na velikom fizičko-laserskom šou koji je pripremio tim sa Univerziteta Lund u Švedskoj.

U Hali 3 posetioce očekuju interaktivne postavke pod nazivom ”Nauka bez prestanka”. Šta je hrana budućnosti, koja su najopasnija mesta za život, kako se dokazuje prisustvo bioloških tragova na mestu zločina, samo su neka od pitanja na koja će posetioci zajedno sa demonstratorima tražiti odgovor.

Mala zona, namenjena najmlađim posetiocima, i Zona ekspertinejdžera, za koju su program pripremili učenici iz više gradova Srbije, takođe se nalaze u Hali 3, dok u Hali 3a posetioce očekuje ”EPS Teslina zona” u kojoj će upoznati neke od najvećih izuma velikog naučnika od čijeg je rođenja prošlo 160 godina.

Centar za promociju nauke će na desetom Festivalu nauke predstaviti deo izložbe ”Inteligenicja biljaka”. Pomoću interaktivnih eksponata, posetioci će moći da upoznaju savremena i neuobičajena saznanja o analogiji između čula čoveka i čula biljaka i koliko biljke mogu da budu inteligentne. 

 

 

Istražite druge tekstove:


Grb Republike Srbije
ecsite nsta eusea astc

CPN
Ulica kralja Petra 46
11000 Beograd
Republika Srbija
+381 11 24 00 260
centar@cpn.rs