MASTERKLAS

CERN za srednjoškolce

CPN podržao CERN-ov masterklas, međunarodni projekat koji okuplja srednjoškolce zainteresovane za fiziku

Masterklas, međunarodni projekat koji okuplja srednjoškolce zainteresovane za fiziku, održan je po jedanaesti put  na Fizičkom Fakultetu u Beogradu.

Projekat je ove godine organizovan pod pokroviteljstvom CERN-a i grupe IPPOG (International Particle Physics Outreach Group), uz podršku velikog broja institucija, među kojima je i Centar za promociju nauke. Masterklas program se održava i u Novom Sadu, 31. marta.

Od velikog broja prijavljenih, 60 učenika je tokom čitavog dana imalo prilike da čuje predavanja vezana za fiziku čestica, standardni model atoma i eksperimente koji se rade u najvećem evropskom centru za nuklearna istraživanja. Ovogodišnji Masterklas otvorio je prof. dr Petar Adžić, vođa jednog od timova u CERN-u.

Usledila su predavanja za sve učenike koji su prošli selekciju i bili odabrani da učestvuju u programu.  Dr Igor Salom je ispričao nešto više o trenutnom modelu atoma, i o tome koliko fizičari znaju, odnosno koliko još ne znaju o tajnama atoma. Master fizike Damir Devetak je nakon toga govorio o CERN-u, načinu na koji radi i eksperimentima koji se tamo vrše.

Nakon toga, usledila je i virtuelna poseta CERN-u direktnim uključenjem dr Dragoslava Lazića sa jednog od detektora sa lica mesta.

U drugom delu programa, 30 učenika odabranih na osnovu svojih prijava, imalo je priliku da kroz vežbe na računarima simulira rad u CERN-u, tragajući za W/Z, odnosno Higsovim bozonima. Imali su na raspolaganju podatke direktno sa merenja u ovoj instituciji, a u radu su im pomagali domaći stručnjaci koji sarađuju sa CERN-om.

Na kraju celodnevnog programa, imali priliku da svoj rad prodiskutuju sa naučnicima u direktnom video linku sa CERN-om.

                

Istražite druge tekstove:


Grb Republike Srbije
ecsite nsta eusea astc

CPN
Ulica kralja Petra 46
11000 Beograd
Republika Srbija
+381 11 24 00 260
centar@cpn.rs