naučni krug

Beldocs 2018

Od 7. do 14. maja u Beogradu se održava Međunarodni festival dokumentarnog filma Beldocs

U Beogradu se od 7. do 14. maja održava Međunarodni festival dokumentarnog filma Beldocs. Na festivalu će biti prikazani najbolji strani i domaći filmovi, a na programu je i veliki broj premijera. 

Fesitval će biti otvoren 7. maja u Sava Centru u 19:30 kada će premijerno biti prikazana dva domaća filma, ”Slatko od ništa” Borisa Mitića i ”Poslednja avantura Kaktus Bate” Đorđa Markovića.

Gosti iz inostranstva na ovogodišnjem festivalu Beldocs biće Ulrih Zajdl, austrijski reditelj koji se bavi globalnim problemima kroz prizmu malih ljudi i čijih će šest filmova biti prikazano u Jugoslovenskoj kinoteci u Uzun Mirkovoj, Rut Bekerman austrijska rediteljka čiji će film ”Valdhajmov valcer”, koji je osvojio najviše priznanje na Berlinalu biti prikazan na Beldocs, i Ejbel Ferara, američki reditelj koji će se ovog puta predstaviti filmom ”Trg Vitorio”.

Na ovogodišnjem Beldocs festivalu u okviru programa Planet Earthi, koji ima za cilj predstavljanje raznolikosti života sveta, biće prikazani filmovi ”Drevna Šuma” reditelja Mindaugasa Survile i ”Hor sumraka – zasnovano na Fragmentima izumiranja” koji su režirali Nika Šaravanja i Alesandro Demila. 

”Drevna šuma” je poetski i atipičan film posvećen prirodi čiji su akteri različiti stanovnici prašume. Bez komentara, samo bogatim zvucima šume i magičnim situacijama zabeleženim kamerom film pruža snimke iz bliske perspektive niza stvorenja poput insekta koji se pojavljuje iz snega dok se topi.

Tokom filma ”Hor sumraka – zasnovano na Fragmetnima izumiranja” gledaoci prate eko-akustičnog kompozitora Davida Monakija u njegovom poduhvatu da neprekidno tokom 24 časa snima 3D zvučni pejzaž u području sa najvećim biodiverzitetom na svetu, u zabačenim šumama Ekvadora. 

Beldocs festival se održava u sledećim dvoranama: Sava centar, Dom omladine Beograda, Dvorana kulturnog centra Beograd, Dom sindikata, Jugoslovenska kinoteka, Muzej jugoslovenske kinoteke, Muzej savremene umetnosti Beograda, bioskop Fontana, Centar za kulturu ”Vlada Divljan”, Cineplexx Ušće.

Istražite druge tekstove:


Grb Republike Srbije
ecsite nsta eusea astc

CPN
Ulica kralja Petra 46
11000 Beograd
Republika Srbija
+381 11 24 00 260
centar@cpn.rs