Naučni krug

Autor romana ”Ajnštajnovi snovi” u Beogradu

Povodom premijere predstave ”Ajnštajnovi snovi”, autor istoimenog romana, Alen Lajtmen, će 16. oktobra u 12 časova održati predavanje u Jugoslovenskom dramskom pozorištu

Povodom premijere predstave ”Ajnštajnovi snovi” u režiji Slobodana Unkovskog, autor istoimenog romana Alen Lajtmen će 16. oktobra u 12 časova na Sceni ”Ljuba Tadić” Jugoslovenskog dramskog pozorišta održati predavanje pod nazivom ”Fizičar kao romanopisac”. Predavanje je na engleskom jeziku uz obezbeđen simultani prevod na srpski, a ulaz je besplatan uz kartu preuzetu na blagajni pozorišta.

Autor romana, koji je pretočen u predstavu čija je premijera zakazana za 15. oktobar, beogradskoj publici će govoriti o razlikama i sličnostima u načinu na koji umetnici i naučnici vide svet, oslanjajući se na vlastito iskustvo fizičara i romanopisca. Lajtmen će se osvrnuti i na dela i ličnosti velikih naučnika poput Alberta Ajnštajna i Ričarda Fajnmana, i velikih pisaca poput Rajnera Marija Rilkea i Džejmsa Džojsa.

Alen Lajtmen je američki pisac, fizičar i osnivač Fondacije Harpsvel koja ima misiju ”da pruži pomoć novoj generaciji žena lidera u jugoistočnoj Aziji”. Rođen je 1948. godine u Memfisu, školovao se na Prinstonu i Kalifornijskom institutu za tehnologiju na kom je i doktorirao u oblasti teorijske fizike. Radio je na Harvardu i na Masačusetskom institutu za tehnologiju, a sada ima zvanje istaknutog profesora na polju društvenih nauka. Član je Američke akademije umetnosti i nauke.

Lajtmenova istraživanja u oblasti astrofizike tiču se crnih rupa, teorije relativiteta, procesa radijacije i kretanja zvezdanih sistema. Napisao je šest romana, nekoliko zbirki eseja, memoare, narativnu poemu i nekoliko naučnih knjiga. Roman ”Ajnštajnovi snovi”, koji je objavljen 1993. godine, međunarodni je bestseler preveden na više od 40 jezika među kojima je i srpski, a postao je i tekstualni predložak za desetine nezavisnih pozorišnih i muzičkih obrada širom sveta.

 

 

 

Istražite druge tekstove:


Grb Republike Srbije
ecsite nsta eusea astc

CPN
Ulica kralja Petra 46
11000 Beograd
Republika Srbija
+381 11 24 00 260
centar@cpn.rs