Elijas Houv (1819–1867)

Rajsferšlus

„Automatski, neprekidni zatvarač opreme“, kako je rajsferšlus nazvan u patentu, registrovan je još 1851. godine 

 Tekst: Marija Vidić

Tokom svog relativno kratkog života, američki pronalazač Elijas Houv dao je veliki doprinos industrijskoj revoluciji. On je, naime, jedan od pionira u konstrukciji mašine za šivenje – iako je nije izmislio, imao je veliki uticaj na njen današnji izgled i način rada. S druge strane, otkrio je do danas nezamenjivu stvar u proizvodnji odeće – rajsferšlus ili „automatski, neprekidni zatvarač opreme“, kako je nazvan u patentu registrovanom 1851. u Sjedinjenim Američkim Državama.

Pošto je već ostvario veliki uspeh sa svojom mašinom za šivenje, Houv nije mnogo reklamirao rajsferšlus, pa u narednih pola veka nije bio ni mnogo zapažen niti korišćen. Patent je u drugoj polovini 19. veka unapređivan nekoliko puta, ali se suština nije izmenila – dve stranice sa zupcima spajale su se i činile čvrst vez koji se koristio pre svega za obuću, ali i na komadima odeće. U tim unapređenim patentima nazivali su ga „vez za odeću“, „stezač za cipele“, „kopča za otključavanje i zaključavanje cipela“, „klizač“…

Tek kasnije smišljen je naziv „ziper“, koji na popularnosti dobija tridesetih godina prošlog veka kada se masovno upotrebljava u proizvodnji dečje odeće. Uspeh je bio utoliko veći jer ga je pratila reklamna kampanja u kojoj je isticano da omogućava deci da se sama oblače bez mnogo muke, kao i da podstiče osamostaljivanje. Ubrzo se našao i na muškim pantalonama, kao poslednji krik mode, a onda bez njega više nije bilo moguće bilo šta sašiti…

Naziv za ovu spravicu u srpski jezik došao je iz nemačkog – Reißverschluss, od kombinacije reči putovati i zatvarač. I u nemačkom jeziku se ovaj naziv promenio kako je evoluirala njegova upotreba i prvobitno je glasio Reiße-tasche mit Verschluss – putna torba sa zatvaračem.

 

IDEJE

Koliko daleko stiže jedna dobra ideja? Ko je do nje prvi došao? Zašto i kako je postala tako rasprostranjena u svakodnevici? Saznajte više o malim stvarima koje su promenile svet.
Istražite tekstove iz rubrike IDEJE.

 

Istražite druge tekstove:


Grb Republike Srbije
ecsite nsta eusea astc

CPN
Ulica kralja Petra 46
11000 Beograd
Republika Srbija
+381 11 24 00 260
centar@cpn.rs