Piter Čemberlen (1540 – 1596)

Forceps

Medicinski instrument koji se gotovo pet vekova koristi kao pomoć pri rođenju deteta, više od 100 godina bio je tajna slavne porodice lekara

 Piše: Marija Vidić

U medicini forceps označava različite instrumenate kojima se hvataju objekti. Naročito se upotrebljava kada prsti lekara nisu dovoljno dugi ili dovoljno tanki da se nešto pridrži, ili jednostavno, nema dovoljno ruku na raspolaganju da se obavi neki, najčešće hirurški posao.

Mnogi od ovih instrumenata nalikuju kleštima ili makazama, a jedan broj njih koristi se isključivo za pomoć tokom rađanja bebe.

Ginekološki forceps, koji se i danas upotrebljava kod problematičnih i teških porođaja, nije se mnogo promenio od 16. veka kada je prvi put upotrebljen. Forceps je smislio jedan od članova čuvene porodice Čemberlen, koja je dala poznate lekare i hirurge tog doba. Dva rođena brata, obojica nazvana Pjer (ili Piter u Engleskoj, pošto su kao francuski hugenoti emigrirali u Englesku 1569) specijalizovala su se za ovu granu medicine. Stariji brat Pjer i otac Vilijam Čemberlen zajedno su počeli da koriste instrument.

Forceps je duže od 100 godina bio velika tajna Čemberlena. Čak, toliko je skrivan da su ga ginekolozi iz ove porodice koristili samo u situacijama kada bi svi ostali napustili sobu u kojoj je u toku bio porođaj, a porodilji su stavljali povez na oči. U slučaju da forceps nije bio nužan, ostajao bi sakriven u drvenom sanduku.

U javnosti se primerak forcepsa konačno našao 1723. godine, kada je u Pariskoj akademiji nauka hirurg Džon Palfin predstavio gotovo identičan instrument nazvan „ruke Palfina“.

Danas se forceps, vrlo sličan Čemberlenovom, koristi kada se tokom porođaja beba nikako ne spušta u porođajni kanal ili kada je hitno potrebno završiti porođaj zbog kritičnog stanja majke ili bebe. Forceps se kao hvataljka postavlja sa bočnih strana bebine glave i beba se lagano izvlači iz kanala. Dok je nekada ovaj zahvat bio vrlo rizičan, čak ponekad i sa tragičnim ishodom, danas je prilično bezbedan i samo se ponekad završava bezopasnim modricama na bebinoj glavi.

 

IDEJE

Koliko daleko stiže jedna dobra ideja? Ko je do nje prvi došao? Zašto i kako je postala tako rasprostranjena u svakodnevici? Saznajte više o malim stvarima koje su promenile svet.
Istražite tekstove iz rubrike IDEJE.

 

Istražite druge tekstove:


Grb Republike Srbije
ecsite nsta eusea astc

CPN
Ulica kralja Petra 46
11000 Beograd
Republika Srbija
+381 11 24 00 260
centar@cpn.rs