Машине

Фалконов пад

Ракета Falcon 9 компаније SpaceX експлодирала је у недељу 17. јануара при слетању на брод близу калифорнијске обале

Текст: Н. Здравковић

Након једнодневног пута у Земљину орбиту, ракета Falcon9 компаније SpaceX експлодирала је у недељу 17. јануара. Експлозија се догодила након што је једна од четири ноге које служе за слетање попустила, због чега се ракета претурила.

Према речима компаније, кривац је вода: магла која је била присутна приликом полетања кондензовала се, а затим заледила на механизму који причршћује ноге ракете приликом слетања. Ово представља трећи неуспешан покушај ове компаније да приземљи ракету на брод на отвореном мору.

Међутим, лет у недељу није био само експеримент исплативости технологија које развија SpaceX. Falcon9 је током свог лета оставио у орбити Jason-3, климатски сателит који ће служити за праћење океана.

Компанија, чији је CEO Илон Маск, покушава да дизајнира јефтину ракету која може бити искоришћена више пута. Цена производње једне ракете у компанији SpaceX износи око 60 милиона долара, по њиховим проценама. Ако су ракете једнократне, ова цифра се додаје на цену сваког полетања. Ако би ракете биле коришћене више пута, SpaceX тврди да би цена једног полетања била ближа цени коришћеног горива – око двеста хиљада долара.

Бродови као космодроми су битна карика у овом плану. Они могу бити тамо где је ракети потребно да слети – у супротном, велика количина ракетног горива се троши да би се ракета навела на право место слетања. Бродови су исплативији што је ракета већа и терет који она носи тежи, јер ти параметри утичу на количину потрошеног горива.

SpaceX је једна од само пар приватних компанија које се баве свемирским технологијама. Према сопственим речима, циљ компаније је да уведе револуцију у истраживање свемира, и омогући људски живот на другим планетама.

И поред неуспешног слетања, компанија остаје оптимистична поводом будућих летова. У календару јој је заказано више од 60 полетања, од којих ће неки укључивати и слетања на бродове.

МАШИНЕ

Како ради млазни мотор? Шта покреће магнетни воз, а шта нуклеарну електрану? На којим принципима раде машине које нас окружују?

Истражите текстове из рубрике МАШИНЕ.

Истражите друге текстове:


Grb Republike Srbije
ecsite nsta eusea astc

ЦПН
Улица краља Петра 46
11000 Београд
Република Србија
+381 11 24 00 260
centar@cpn.rs