Мисије

Чудесна судбина кинеског ровера

Како је протекло прво спуштање на Месец након 40 година?

Текст: Невена Грубач

Повратак на Месец jе недосањан сан човечанства. Потреба да се потврде стари успеси и помере прашњаве границе постављене пре читаве четири децениjе jе сасвим своjствена нашоj природи. Свежи трагови људских стопала на површини Земљиног природног сателита донели би нам нови полет и мотивациjу, али да ли jе то довољан разлог за спровођење скупих свемирских мисиjа коjе би се завршиле тамо где смо толико пута већ били? НАСА се можда не би сложила, али Кина свакако мисли да jесте.

Разбивши четрдесет година дугу интернационалну стагнациjу, кинеска лунарна мисиjа Chang’e 3 jе краjем прошле године извела прво меко слетање на површину Месеца, jош од када су то учинили Руси далеке 1973. Chang’e 3, коjа jе добила име по кинескоj богињи Месеца, укључуjе jедан лендер и jеднан ровер, назван Jуту (Yutu), што у буквалном преводу значи „зец од жада“, а у кинескоj митологиjи представља љубимца поменуте богиње.

Мисија Chang’e 3  jе за циљ имала да тестира и демонстрира нове технологиjе коjе су планиране за примену у новим, будућим мисиjама. По напуштању лендера, планирано jе да се Jуту прошета по суседству тачке слетања, Mare Imbriumu, обави топографска и геолошка посматрања, и покуша да анализира структуру тла на Месецу до дубине од 30 метара. Како би успео у своjим наумима, Jуту се опремио радарем, стерео камерама и рендгенским и инфрацрвеним спектрометром. Током ноћи ће га греjати мали нуклеарни греjачи, а дању напаjати соларни панели. Његов предвиђени животни век био jе 100 земаљских, или три лунарна дана.

Због лунарног циклуса од 28 дана, Месец jе половину времена осветљен Сунцем, а током друге половине jе у потпуном мраку. Када jе ровер напустио лендер 14. децембра прошле године, све jе пошло по плану и Jуту jе добро пребродио своj први лунарни дан. У складу са оваквим календаром, ровер jе краjем децембра ушао у своjу прву хибернациjу, током коjе jе требало да прегура ледену Месечеву ноћ у режиму дубоке уснулости, на температури од око минус 180 степени Целзијуса. Овакав распоред, коjи подразумева рад дању а спавање ноћу, функционисао jе све до краjа другог лунарног дана, када jе Jуту искусио наизглед непремостиве проблеме.

Званични канали су пренели вест да Jуту ниjе успео да се адекватно припреми и утопли за надолазећу дугу ноћ. Разлог за то су били непредвиђени механички проблеми са jедним од соларних панела, коjи су били последица сложених услова на површини Месеца. Jуту jе заспао, и контролори мисиjе су драматичним тоном наjавили планети како не очекуjу  да ће се више икад пробудити. Кина jе жалила за своjим љубимцем, Зецом од жада, и слала му благослове, а друштвене мреже су данима оплакивале малог ровера, уснулог на леденом Месецу.

Међутим, као што обично бива у расплету каквог научнофантастичног филма, судбина овог авантуристичког зеца доживела jе нагли преокрет. Кинеским медиjима је 13. фебруара снажно одјекнула вест да се ровер пробудио. Без обзира на то што и даље проживљава механичке абнормалности, како тврде говорници кинеске астронаутике, Jуту jе ипак у стању да прима сигнале, што значи да jе будан и жив и да постоjи шанса да то до даљњег и остане.

За сада, контролори мисиjе Chang’e 3 покушаваjу да диjагностикуjу инициjалне проблеме, да их санираjу и постараjу се да се не понове. Планета и даље навиjа за малог зеца, осетљива на питање повратка на Месец и загледана у небо.

 

 

 

 

Истражите друге текстове:


Grb Republike Srbije
ecsite nsta eusea astc

ЦПН
Улица краља Петра 46
11000 Београд
Република Србија
+381 11 24 00 260
centar@cpn.rs