07. јул 2017.

Звезда Almaak

Звезда Almaak се налази у источном делу Андромеде и представља гаму овог сазвежђа

Фото: Stellarium

 

Текст: Ј. Жугић

Гама Андромеде, такође позната и под старим арапским именом Almaak, једна је од најлепших двојних звезда и можете да је видите од 23 сата на североистоку. Голим оком видите је као једну, али скоро било којим телескопом можете да видите зашто је та звезда толико занимљива.

Већина двојних звезда не показује много боје, али Almaak је другачија. Две звезде Almaaka показују сјајан контраст – светлија је звезда џин која је златножуте боје, а сапутник јој је мања светлоплава звезда. У зависности од оптике и ваших очију можете да видите боје мало другачије.

Иако највероватније то нећете видети телескопом, мања плава звезда, названа Гама 2 Андромеде, у ствари је систем од три звезде. Тако да у Almaaku заправо има четири звезде, које су око 350 светлосних година удаљене од Земље.

Звезда Almaak се налази у источном делу сазвежђа Андромеде. То је трећа по сјају звезда у сазвежђу и по сјају може да се пореди са звездама у Великом медведу.

——————————————————————————————————————————-

ДНЕВНИ ТЕЛЕСКОП

Рубрика Дневни телескоп из дана у дан представља кратке астрономске приче. Ова серија се, уз подршку Центра за промоцију науке, оригинално објављује сваког дана у листу Данас уместо укинуте рубрике Хороскоп.

 

Истражите друге текстове:


Grb Republike Srbije
ecsite nsta eusea astc

ЦПН
Улица краља Петра 46
11000 Београд
Република Србија
+381 11 24 00 260
centar@cpn.rs