15. децембар 2016.

Венера 7

Први објекат који се спустио на површину друге планете била је Венера 7

Текст: Ј. Николић

Први објекат који се спустио на површину друге планете била је совјетска Венера 7, а то се одиграло 15. децембра 1970. године. Међутим, то није био њен једини успех јер је Венера 7 била у функцији још 23 минута након слетања и слала податке на Земљу. Мада је услед пада на површину какав није очекиван, будући да је дизајнирана за меко слетање, антена била лоше усмерена а сигнал слаб, подаци које је слала пружили су корисне информације и то пре свега о температури Венере.

Осим тога, захваљујући овој сонди утврђено је да 97 одсто ваздуха Венере чини угљен-диоксид и да је на овој планети притисак приближан оном на Земљи на око 900 метара испод нивоа мора. Ова сонда, тешка око 490 килограма, искљућила је и могућност постајања течне воде на Венери.

Венра 7 је лансирана 17. августа 1970. године, а неколико дана након ње лансирана је још једна скоро идентична сонда која није успела да напусти Земљину орбиту. Након успеха Венере 7 Совјетски Савез је послао још девет сонди на Венеру у оквиру истог програма који је трајао до 1984. године и пружио много информација о овој планети.

——————————————————————————————————————————-

ДНЕВНИ ТЕЛЕСКОП

Рубрика Дневни телескоп из дана у дан представља кратке астрономске приче. Ова серија се, уз подршку Центра за промоцију науке, оригинално објављује сваког дана у листу Данас уместо укинуте рубрике Хороскоп.

 

Истражите друге текстове:


Grb Republike Srbije
ecsite nsta eusea astc

ЦПН
Улица краља Петра 46
11000 Београд
Република Србија
+381 11 24 00 260
centar@cpn.rs