07. jun 2016.

Sojuz 11

Na današnji dan 1971. godine Sojuz  7K-OKS  je pristao na prvu svemirsku stanicu u Zemljinoj orbiti

Na današnji dan, pre 45 godina, sovjetski brod Sojuz  7K-OKS  pristao je na Saljut 1, prvu svemirsku stanicu u Zemljinoj orbiti, a lansiran je dan ranije sa kosmodroma Bajkonur. Tri prisutna astronauta, Georgij Dobrovolski, Viktor Pačajev i Vladislav Volkov, postali su prvi uspešni posetioci neke svemirske stanice, a na Saljutu 1 su proveli  22 dana pre tragičnog povratka na Zemlju.

Dugo niko nije znao da se dogodila nesreća. Kapsula sa Saljuta 1 uspešno se vratila na Zemlju 30. juna i tek je spasilačka ekipa prilikom otvaranja kapsule videla da su sva tri astronauta mrtva. Uzrok smrti je bilo gušenje. 

Greška u mehanizmu dovela je do otvaranja ventila, gubljenja pritiska i nedostatka kiseonika. Tri sovjetska astronauta su tako bili prvi gosti na svemirskoj stanici, ali i prvi, i do danas jedini, ljudi koji su umrli van Zemljine atmosfere.

——————————————————————————————————————————-

DNEVNI TELESKOP

Rubrika Dnevni teleskop iz dana u dan predstavlja kratke astronomske priče. Ova serija se, uz podršku Centra za promociju nauke, originalno objavljuje svakog dana u listu Danas umesto ukinute rubrike Horoskop.

Istražite druge tekstove:


Grb Republike Srbije
ecsite nsta eusea astc

CPN
Ulica kralja Petra 46
11000 Beograd
Republika Srbija
+381 11 24 00 260
centar@cpn.rs