28. maj 2016.

Rođendan Milutina Milankovića

Na današnji dan rođen je Milutin Milanković, a teleskop nazvan po njemu stiže na Vidojevicu

Na današnji dan 1879. godine rođen je srpski polimat Milutin Milanković. Bio je prvi srpski doktor tehničkih nauka, osnivač Katedre za nebesku mehaniku na Beogradskom univerzitetu i potpredsednik SANU.

Bavio se astronomijom, matematikom, klimatologijom i geofizikom i popularizacijom nauke. U njegovu čast, nazvan je najveći teleskop u našoj zemlji, prečnika 1,4 metar, koji je početkom maja postavljen na planini Vidojevica u blizini Prokuplja.

Tvorac je do sada najpreciznijeg kalendara, kao i objašnjenja dugotrajnih klimatskih promena uzrokovanih astronomskim promenama položaja Zemlje u odnosu na Sunce, što je danas poznato pod imenom „Milankovićevi ciklusi“.

Njegovo kapitalno delo „Kanon osunčavanja“ svrstano je među najznačajnija dela 20. veka, a ime ovog naučnika nosi jedan planetoid, kao i dva kratera na Mesecu i Marsu.

——————————————————————————————————————————-

DNEVNI TELESKOP

Rubrika Dnevni teleskop iz dana u dan predstavlja kratke astronomske priče. Ova serija se, uz podršku Centra za promociju nauke, originalno objavljuje svakog dana u listu Danas umesto ukinute rubrike Horoskop.

Istražite druge tekstove:


Grb Republike Srbije
ecsite nsta eusea astc

CPN
Ulica kralja Petra 46
11000 Beograd
Republika Srbija
+381 11 24 00 260
centar@cpn.rs