15. april 2017.

Leonardo da Vinči

Na današnji dan 1452. godine u Firenci je rođen Leonardo da Vinči

Foto: Think Fun

Tekst: J. Nikolić

Na današnji dan 1452. godine rođen je Leonardo da Vinči. Jedno od njegovih brojnih interesovanja bila je i astronomija. Mada u njegovo vreme još uvek nije bilo teleskopa i većina ljudi nije mislila da se Zemlja kreće oko Sunca, da Vinči je koristeći veoma razvijenu maštu došao do nekih razmišljanja koja se i danas smatraju vrednim.

Smatra se da je prvi rešio problem ”pepeljaste svetlosti” (Earthshine), tačnije za neke pretpostavke se kasnije ispostavilo da su pogrešne, ali osnovna ideja je ispravna. Kada se Mesec nađe na horizontu, može se uočiti da blaga svetlost prekriva i površine koje nisu direktno obasjane Suncem. Vekovima se tražilo poreklo ove svetlosti, a Leonardo da Vinči je tvrdio da nju reflektuje Zemlja.

Zainteresovan za svetlost i senke, koje je vešto koristio u umetničkim delima, tvrdio je da Mesec nema svoj sjaj već sija zbog Sunca, a da bi sličan efekat imala Zemlja kada bismo se našli na Mesecu. Međutim nije znao da su za ”pepeljastu svetlost” najzaslužniji oblaci već je smatrao da nastaje odbijanjem svetlosti od okeana.

——————————————————————————————————————————-

DNEVNI TELESKOP

Rubrika Dnevni teleskop iz dana u dan predstavlja kratke astronomske priče. Ova serija se, uz podršku Centra za promociju nauke, originalno objavljuje svakog dana u listu Danas umesto ukinute rubrike Horoskop.

 

Istražite druge tekstove:


Grb Republike Srbije
ecsite nsta eusea astc

CPN
Ulica kralja Petra 46
11000 Beograd
Republika Srbija
+381 11 24 00 260
centar@cpn.rs