На данашњи дан 1997. године регистровано је невероватно јако гама зрачење

Фото: ESO/A. Roquette

Текст: Н. Здравковић

На данашњи дан, 28. фебруара, пре тачно 20 година италијанско-холандски сателит BeppoSAX регистровао је невероватно јако гама зрачење. До Земље је, после више од 8 милијарди година путовања, стигао гама бљесак из правца сазвежђа Орион.

Гама бљескови су једни од најмоћнијих – и најлуминознијих – зрачења у универзуму, који настају услед високоенергетских догађаја као што су експлозије супернових. GRB970228 је био први икада детектовани бљесак за који су астрономи уочили такозвани  „остатак”, односно зрачење у другим таласним дужинама (као што су  X-зраци и видљива светлост), која су омогућила да се утврди његово порекло и удаљеност.

Процењује се да је током  GRB 970228  у само 80 секунди бљеска ослобођено више енергије него што ће Сунце ослободити током читавог свог животног века – око 5×1044 џула.

——————————————————————————————————————————-

ДНЕВНИ ТЕЛЕСКОП

Рубрика Дневни телескоп из дана у дан представља кратке астрономске приче. Ова серија се, уз подршку Центра за промоцију науке, оригинално објављује сваког дана у листу Данас уместо укинуте рубрике Хороскоп.

 

подели