28. децембар 2016.

Галилејево посматрање Нептуна

У ноћи између 27. и 28. децембра Галилеј је посматрао Нептун, иако тада није знао да је то планета

Текст: Т. Марковић

Нептун, осму планету Сунчевог система, открили су 1846. године Јохан Готфрид Голе и Џон Коуч Адам. Међутим, њихова посматрања овог гасног џина нису била и прва.

Први астроном који је уочио Нептун био је Галилео Галилеј. Крајем 1612. и почетком 1613. године, док је посматрао Јупитерове сателите, Галилеј је уочио објекат на небу који је у том тренутку био у конјункцији са Јупитером. Када је у ноћи између 27. и 28. децембра први пут вршио посматрања, у своје белешке је уцртао небеско тело које се налазило источно од Јупитера. Месец дана касније објекат је лоцирао југоисточно у односу на Јупитер.

Но, с обзиром да је телескоп који је тада користио могао да увећа објекат око 30 пута, Галилеј је Нептун видео као звезду. Потребан је јако велики телескоп и веома добри услови за посматрање како би се гасни џин видео јасније. Чак и са телескопом који се налази у Дејвид Дуналп опсерваторији у Канади, чији је рефлектор 74 инча, Нептун се види као плави диск.

——————————————————————————————————————————-

ДНЕВНИ ТЕЛЕСКОП

Рубрика Дневни телескоп из дана у дан представља кратке астрономске приче. Ова серија се, уз подршку Центра за промоцију науке, оригинално објављује сваког дана у листу Данас уместо укинуте рубрике Хороскоп.

 

Истражите друге текстове:


Grb Republike Srbije
ecsite nsta eusea astc

ЦПН
Улица краља Петра 46
11000 Београд
Република Србија
+381 11 24 00 260
centar@cpn.rs