05. jul 2017.

Apolo-Saturn misija

Na današnji dan 1966. godine lansirana je raketa IB (SA-203

Foto: Wikipedia

Tekst: A. Samardžija Šušić

Na današnji dan 1966. godine lansirana je bespilotna svemirska raketa Saturn IB (SA-203) u okviru Apolo-Saturn misije AS-203 s ciljem da se proveri da li je sistem restartovanja motora ove rakete između faza leta dovoljno pouzdan da se upotrebi za raketu Saturn V u okviru Nasinog programa Apolo za istraživanje Meseca.

Plan je bio da SA-203 nakon dostizanja orbite isključi motore, simulira restartovanje glavnog motora i zauzme kurs ka Mesecu. Nakon manjih problema sa lansiranjem, sve je krenulo po planu pa se prešlo na dodatna testiranja poput uticaja bestežinskog stanja na tečni vodonik koji je raketa koristila kao gorivo.

U završnoj fazi testiranja namerno je povećan pritisak u rezervoarima rakete da se utvrdi u kom trenutku će popustiti. Raketa se ubrzo raspala, a misija je ocenjena kao uspešna.

——————————————————————————————————————————-

DNEVNI TELESKOP

Rubrika Dnevni teleskop iz dana u dan predstavlja kratke astronomske priče. Ova serija se, uz podršku Centra za promociju nauke, originalno objavljuje svakog dana u listu Danas umesto ukinute rubrike Horoskop.

 

Istražite druge tekstove:


Grb Republike Srbije
ecsite nsta eusea astc

CPN
Ulica kralja Petra 46
11000 Beograd
Republika Srbija
+381 11 24 00 260
centar@cpn.rs