Научни круг

Мејкерс спејс у Научном клубу Београд

У Научном клубу Београд, у Краља Петра 46, у марту 2018. званично je отвoрен Мејкерс спејс, прва научно-занатска радионица отворена за све с креативним идејама које се могу материјализовати

Центар за промоциjу науке уз подршку компаниjе НИС, 13. марта 2018. године отворио је први београдски Мејкерс спејс (Мaker’s Space) у Научном клубу Београд, отворен за читаву заjедницу. Ово је први радионичарски простор овакве врсте код нас, где уз чланску карту можете реализовати разноврсне идеје уз стручну подршку, опрему и рачунарску мрежу.

Шта је Мејкерс спејс?

Мејкерс спејс Научног клуба Београд jе отворена лабораториjа за све креативце коjи траже место за реализацију своjих идеjа. Као део Научног клуба Београд, на преко 130 квадратних метара простора, чланови Меjкерс спејса имаjу на располагању технички материjал, алате, радни простор, рачунаре, стручну помоћ и савете колега са коjима могу да развијају своjе проjекте – од идеjе па до готових прототипова. Ово jе место које ће вам пробутити инспирациjу и омогућити умрежавање, дељење искустава и коришћење знања. У Меjкерс спејсу чланови имаjу отворен приступ свим садржаjима – од библиотеке, преко рачунарске мреже па све до машина, и потпуно су слободни да користе све доступне ресурсе.

Шта значи Меjкерс спејс?

Мејкерс спејс (енг. maker’s space) jе радни простор отворен за читаву заjедницу, у ком се учи, истражуjе, конструише, користе се алати и дели знање из научно-технолошких области, али и уметничких проjеката у вези са науком. Простор jе отворен за децу, одрасле, предузетнике, уметнике, креативце и садржи широки спектар опреме – од 3Д штампача и скенера, ласерских тестера, CNC машина, лемних станица па до маказа за сечење картона. Простори попут овог прави су инкубатори знања и технологиjа за 21 век.

Ко су чланови Mеjкерса?

Меjкерс спејс је намењен читавоj заjедници – ученицима, студентима, иноваторима, истраживачима, уметницима, занатлиjама, свимa онима коjи имаjу креативне идеjе, желе да нешто направе, науче и поделе своjе знање са другима. Чланство jе добровољно и бесплатно, али jе обавезно за све оне коjи желе да користе Меjкерс спејс за своjе потребе. Члановима су потпуно доступни сви ресурси Меjкерс спејса и имаjу право да учествују на свим курсевима и обукама. Сви чланови добиjаjу електронске чланске карте.

Програми

Окосница Меjкерс спејс простора jе отворени простор у поподневним часовима – отворена лабораторија, где чланови клуба могу да дођу и да раде. Сви садржаjи су доступни уз консултациjу са дежурним стручњаком. Материjал за израду jе такође доступан, а чланови су слободни да све додатне ресурсе коjи су им потребни донесу и користе. Поред реализације разноврсних идеја, у Мејкерс спејсу се организују и курсеви из СТЕМ области (science, technology, engeneering, math), којима могу да присуствују сви чланови. Поред тога, Меjкерс брине и о наjмлађима. У преподневном делу програма Центар за промоциjу науке организуjе школске радионице за предшколце, основце, али и ученике средњих школа. Током jедночасовних програма учесници ће имати прилику да чуjу и науче о интересантним темама из СТЕМ области, али да и нешто направе своjим рукама. У поподневним сатима програм је отворен за све заинтересоване грађане.

Истражите више о Мејкерс спејсу.

 

 

Истражите друге текстове:


Grb Republike Srbije
ecsite nsta eusea astc

ЦПН
Улица краља Петра 46
11000 Београд
Република Србија
+381 11 24 00 260
centar@cpn.rs