CPN tribina

Zašto umiremo?

(VIDEO) Prva ovogodišnja CPN tribina, održana 19. januara, uhvatila se u koštac sa demografskim izazovima Srbije, ali i sa samom prirodom umiranja

Video: Bojan Živojinović (Tajmlajn produkcija)

Na prvoj CPN tribini u 2017. godini, u četvrtak, 19. januara, u 19 časova, u Velikoj sali SKC-a, a pod naslovom „Zašto umiremo: demografija, biologija, medicina“, ugledni gosti iz nauke govorili su o velikoj misteriji živog sveta – i jednom od najvećih društvenih izazova u Republici Srbiji.

Na tribini govorili su dr Valentina Arsić Arsenijević, redovni profesor Medicinskog fakulteta u Beogradu, specijalista mikrobiolog i od istraživača zaposlenih u Srbiji autor najcitiranijeg naučnog rada u 2015. godini; dr Miodrag Gužvić, molekularni biolog sa Univerziteta u Regensburgu koji se bavi mehanizmima širenja raka, autor zapaženog istraživanja o novom načinu oplodnje koji je izazvao kontroverze u svetskim i domaćim medijima; i dr Vladimir Jovanović, naučni saradnik u Institutu za biološka istraživanja „Siniša Stanković“ u Odeljenju za genetička istraživanja. Razgovor je vodio Slobodan Bubnjević, urednik časopisa Elementi.

U Srbiji između dva popisa nestane grad veličine Novog Sada. Takođe, za razliku od većeg dela sveta, 2015. godine je u Srbiji po prvi put u poslednjih dvadeset godina zabeležen pad očekivane dužine životnog veka, sa 78,3 na 77,9 godina, kako navode kombinovani podaci iz statističkih zavoda UN, Srbije, Eurostata i SAD.

U međuvremenu, svetska populacija raste i dostići će brojku od 10 milijardi do kraja veka, a umesto infektivnih bolesti, gladi ili nasilja, glavni uzroci smrti postaju hronična oboljenja, rak i druge tzv. bolesti u vezi sa starenjem. Savremena medicina postaje sve uspešnija u produženju života i odlaganju smrti, mada nastavlja da raspravlja o tome šta je zapravo smrt i kada ona tačno nastupa.

Kako god je definisali i kad god da nastupa, smrt je neizbežna činjenica svih živih stvari. Arheologija je pokazala da nas je smrt plašila, čudila i inspirisala od najstarijih davnina. Od religija do bajki, učili smo da smrt treba prihvatiti, a želju za besmrtnošću odbaciti kao zlo, kao proizvod našeg straha i taštine.

S time u vidu, u eri velikog naučnog napretka, pitamo: gde su granice medicine? Da li je smrt neizbežna? I zašto umiremo?

CPN tribina

ZAŠTO UMIREMO?

Četvrtak, 19. januar, 19 časova

Velika sala SKC-a / Ulaz slobodan

Učesnici:

  • dr Valentina Arsić Arsenijević, specijalista mikrobiolog i redovni profesor, Medicinski fakultetu 
  • dr Miodrag Gužvić, molekularni biolog, Univerzitet u Regensburgu
  • dr Vladimir Jovanović, naučni saradnik u Odeljenju za genetička istraživanja, Institut za biološka istraživanja „Siniša Stanković“

Moderator:

  • Slobodan Bubnjević, urednik časopisa Elementi, CPN

*Na slici gore prikazan je motiv iz ilustracije Sanje Bošković iz sedmog broja časopisa Elementi, koji predstavlja odnos porasta i pada stanovništva po naseljima, prema podacima iz Popisnog atlasa 2011, Republički zavod za statistiku

Istražite druge tekstove:


Grb Republike Srbije
ecsite nsta eusea astc

CPN
Ulica kralja Petra 46
11000 Beograd
Republika Srbija
+381 11 24 00 260
centar@cpn.rs