Разговори о науци

Којим путем иде наука у Србији?

(ВИДЕО) “Тренутно стање науке у Србији је бременито проблемима”, каже у разговору за Елементаријум државни секретар за науку, др Владимир Поповић

Разговарао: Слободан Бубњевић

Текст читала: Љиљана Илић

Графика: Александар Савић

Монтажа и камера: Бојан Живојиновић (Тајмлајн)

Наука у Србији стоји на раскрсници. Након бурног пролећа за научнике у Србији, Влада Републике Србије је 6. маја 2016. године, на самом крају мандата, поништила Конкурс за финансирање научних пројеката, a пројекти циклус је продужен.

То је значило да ће решавање стања у науци сачекати јесен, формирање новог тима министарства просвете, науке и технолошког развоја, као и избор новог државног секретара за науку. 

“Тренутно стање науке у Србији је бременито проблемима”, каже у првом разговору за “Елементаријум” први човек у научном ресору, проф. др Владимир Поповић, нови државни секретар у Министарству просвете, науке и технолошког развоја.

“Проблеми су се гомилали, мало ствари је решавано. Дошли смо сад у ситуацију да имамо неизвесност око пројектног циклуса, да смо имали два пута продужење, односно две године су продужени постојећи пројекти. Ми у овом тренутку морамо да донесемо одлуку шта са новим циклусом или новим продужењем, сматра Поповић.

Владимир Поповић је професор на Машинском факултету Универзитета у Београду где држи наставу на Катедри за моторна возила. Докторирао је 2008. године, а у својој научној каријери је објавио 110 радова у домаћим и међународним часописима.

У јесен 2016. године, Владимир Поповић је именован за државног секретара у Министарству просвете, науке и техноилошког развоја. У тренутку препуном изазова, преузео је управљање ресором науке у Србији.

“Ми ако на неки начин не освежимо пројектни циклус, било да урадимо рекатегоризацију, уведемо нове људе, или да распишемо нови позив не можемо реално задржати овај број. Број је почео да пада”, каже Поповић, додајући да је прошле године био на нивоу претходне године, али показатељи ове године нису баш сјајни. “Ушли смо у шесту годину истог пројектног циклуса и логично је да дође до одређеног засићења”, сматра.

Први интервју за Елементаријум, државни секретар Поповић је дао током овогодишњег Сајма књига, где је био гост Центра за промоцију науке, заједно са председником Националног савета за науку, академиком Зораном Поповићем.

“Сматрам да је промоција науке не баш једнако важна као само истраживање, али изузетно важна”, објаснио је. “Из тог разлога сам рекао да ћемо да појачамо још интензитет сарадње, интензитет рада Центра за промоцију науке. Живимо у времену ако нешто не објавимо да смо урадили, практично нисмо урадили”.

Истражите више у видео прилогу…

 

Истражите друге текстове:


Grb Republike Srbije
ecsite nsta eusea astc

ЦПН
Улица краља Петра 46
11000 Београд
Република Србија
+381 11 24 00 260
centar@cpn.rs