ДОГАЂАЈИ

Седрик Вилани у Научном клубу

Најуспешнији математичар нашег доба био је гост ЦПН-а у четвртак, 6. априла, у 18 часова

За први научнопопуларни догађај у новом научном клубу, који је отворен  у четвртак, 6. априла, у Улици краља Петра 46, у Београду, Центар за промоцију науке је одабрао предавање чувеног математичара Седрика Виланија.

Овај Француз, добитник Филдсове медаље, што је највеће признање у области математике, на дан отварања Научног клуба ЦПН-а у Београду, у 18 часова, у сарадњи са Француским институтом у Србији, одржаће предавање под називом „Троугао, гасови, награде и људи“.

„Геометрија, економија и теорија гасова, чини се, немају никакве везе једна с другом, па ипак, у свету математичких идеја могу да се сретну и толико различите области, као што се догодило током мојих истраживања“, каже Вилани, најуспешнији математичар нашег доба. „Такви сусрети идеја су научно богатство, али представљају истовремено и људске сусрете.“

Вилани је директор Института „Анри-Поенкаре“ Универзитета „Пјер и Марија Кири“ у Паризу. Написао је више научнопопуларних дела, међу којима је и књига „Жива теорема“, коју је у Србији објавио Центар за промоцију науке. Врло интересантна личност, ексцентрик са великoм машнoм око врата и пауком на реверу, Вилани говори занимљиво и надахнуто.

Предавање је било на енглеском језику, а улаз на предавања је слободан, до попуне места.

Истражите друге текстове:


Grb Republike Srbije
ecsite nsta eusea astc

ЦПН
Улица краља Петра 46
11000 Београд
Република Србија
+381 11 24 00 260
centar@cpn.rs