u centru

Predavanje: Deca naučnici

Centar za promociju nauke pripremio je predavanje „Deca u nauci – kako i zašto krenuti ‘težim putem’?”, koje će održati Sara Milošević, učenica trećeg razreda Gimnazije u Inđiji. Predavanje je zakazano za 14. decembar, u 18 časova, u prostorijama Mejkers spejsa Naučnog kluba Beograd

Sara dosad u svojoj biografiji ima upisane uspehe poput srebrne medalje na Međunarodnoj konferenciji mladih naučnika, Svetosavske povelje, kao jedini učenik osnovnih i srednjih škola u opštini Inđija za 2015/2016. godinu, nagrade za mladog istraživača na Međunarodnom festivalu nauke u Moskvi, a iza sebe ima tri naučna rada.

Sara se takmiči u naučnim oblastima još od četvrtog razreda osnovne škole.

Bila je učesnik Vinčinih naučionica 2014, 2015. i 2016. godine u sklopu radionica „Od koske do ekološke metle“, „Koncentriši se na proteine“ i „Primena ljuštura školjki u prečišćavanju voda“. Polaznik je Regionalnog centra za talente Beograd II u oblastima hemije i biologije. Njeni naučni radovi obuhvataju teme iz oblasti hemije i tehnologije. Prvi je pod nazivom „Određivanje sorbinske kiseline u finim pekarskim proizvodima“, sa kojim je osvojila drugo mesto na Republičkoj smotri istraživačkih radova iz oblasti hemije, 2016. godine. Sa drugim radom, pod nazivom „Zovem se narandžasto: sinteza azo boja i proučavanje njihovih interakcija sa rastvorima“, osvojila je treće mesto na Državnoj smotri istraživačkih radova iz oblasti life science, i prvo mesto na Republičkoj smotri istraživačkih radova iz oblasti hemije, 2017. godine. Konačno, sa trećim radom pod nazivom „Modifikacija barijum titanata dopiranog lantanom i potencijalna primena“ osvojila je prvo mesto na Državnoj smotri istraživačkih radova iz oblasti fizike i srebrnu medalju na Međunarodnoj konferenciji mladih naučnika (eng. International Conference of Young Scientists) u oblasti inženjering. Na Međunarodnom festivalu nauke u Moskvi, sa istim radom osvojila je nagradu za uspešnog mladog istraživača. U novembru 2018. godine za ovaj rad dobila je i prvu nagradu Svetske organizacije za intelektualnu svojinu (WIPO) u kategoriji učenika srednjih škola (eng. WIPO School children’s Trophy).

Sara će tokom svog predavanja govoriti o tome kako izgleda nauka u svetu i kod nas iz ugla jednog učenika. Ispričaće nam šta je nauka, ko sve i na koji način se može baviti njom, odakle početi i koje su šanse za učenike da se bave naukom. Takođe, Sara će govoriti i o svojim naučnim radovima. Tokom svog predavanja, ona će sa publikom podeliti svoj entuzijazam prema nauci, radoznalost i želju da se otisne u naučne vode. Predavanje je otvoreno i besplatno za sve koji žele da nešto nauče od ove veoma uspešne i inspirativne tinejdžerke.

Istražite druge tekstove:


Grb Republike Srbije
ecsite nsta eusea astc

CPN
Ulica kralja Petra 46
11000 Beograd
Republika Srbija
+381 11 24 00 260
centar@cpn.rs