у центру

Предавање: Деца научници

Центар за промоцију науке припремио је предавање „Деца у науци – како и зашто кренути ‘тежим путем’?”, које ће одржати Сара Милошевић, ученица трећег разреда Гимназије у Инђији. Предавање је заказано за 14. децембар, у 18 часова, у просторијама Мејкерс спејса Научног клуба Београд

Сара досад у својој биографији има уписане успехе попут сребрне медаље на Међународној конференцији младих научника, Светосавске повеље, као једини ученик основних и средњих школа у општини Инђија за 2015/2016. годину, награде за младог истраживача на Међународном фестивалу науке у Москви, а иза себе има три научна рада.

Сара се такмичи у научним областима још од четвртог разреда основне школе.

Била је учесник Винчиних научионица 2014, 2015. и 2016. године у склопу радионица „Од коске до еколошке метле“, „Концентриши се на протеине“ и „Примена љуштура шкољки у пречишћавању вода“. Полазник је Регионалног центра за таленте Београд II у областима хемије и биологије. Њени научни радови обухватају теме из области хемије и технологије. Први је под називом „Одређивање сорбинске киселине у финим пекарским производима“, са којим је освојила друго место на Републичкој смотри истраживачких радова из области хемије, 2016. године. Са другим радом, под називом „Зовем се наранџасто: синтеза azo боја и проучавање њихових интеракција са растворима“, освојила је треће место на Државној смотри истраживачких радова из области life science, и прво место на Републичкој смотри истраживачких радова из области хемије, 2017. године. Коначно, са трећим радом под називом „Модификација баријум титаната допираног лантаном и потенцијална примена“ освојила је прво место на Државној смотри истраживачких радова из области физике и сребрну медаљу на Међународној конференцији младих научника (енг. International Conference of Young Scientists) у области инжењеринг. На Међународном фестивалу науке у Москви, са истим радом освојила је награду за успешног младог истраживача. У новембру 2018. године за овај рад добила је и прву награду Светске организације за интелектуалну својину (WIPO) у категорији ученика средњих школа (енг. WIPO School children’s Trophy).

Сара ће током свог предавања говорити о томе како изгледа наука у свету и код нас из угла једног ученика. Испричаће нам шта је наука, ко све и на који начин се може бавити њом, одакле почети и које су шансе за ученике да се баве науком. Такође, Сара ће говорити и о својим научним радовима. Током свог предавања, она ће са публиком поделити свој ентузијазам према науци, радозналост и жељу да се отисне у научне воде. Предавање је отворено и бесплатно за све који желе да нешто науче од ове веома успешне и инспиративне тинејџерке.

Истражите друге текстове:


Grb Republike Srbije
ecsite nsta eusea astc

ЦПН
Улица краља Петра 46
11000 Београд
Република Србија
+381 11 24 00 260
centar@cpn.rs