u centru

Novi STEM obrazovni koncepti u Ruskom Krsturu

U Osnovnoj i srednjoj školi „Petro Kuzmjak“ u Ruskom Krsturu, u sredu, 28. marta, biće predstavljeni evropski projekti koji se bave STEM disciplinama

Foto: Wikimedia

U sredu, 28. marta, od 11 do 13 časova, u Osnovnoj i srednjoj školi „Petro Kuzmjak“ u Ruskom Krsturu, održaće se radionica na kojoj će biti predstavljena četiri značajna evropska projekta u kojima učestvuje Centar za promociju nauke – Scientix, STEM School Label, CREATIONS i Hypatia, a koji se bave novim obrazovnim konceptima u STEM disciplinama.

Scientix predstavlja najveću evropsku mrežu nastavnika prirodnih nauka, koja povezuje nastavnike iz čitave Evrope i omogućava razmenu njihovih praksi i iskustava. Ovaj projekat promoviše i STEM discipline (eng. STEM: science, technology, engineering and mathematics), kao i inovativne pedagoške pristupe nastavi iz ovih oblasti. Scientix pruža i veliki broj alata, sistema podrške i mogućnost za obuku nastavnika kroz različite vebinare i kurseve. Scientix ambasador Natalija Budinski podeliće na radionici svoje utiske iz ugla nastavnika, kao i detalje o Scientix portalu i o opštim mogućnostima koje pruža ovaj evropski projekat.

Nakon toga, učenici i nastavnici će imati priliku da čuju nešto više o projektu CREATIONS, koji podstiče kreativne metode nastave u STEM oblastima i unosi elemente umetničkog stvaranja u nastavu iz prirodno-matematičkih oblasti.

Pored toga, na radionici će biti predstavljen i projekat STEM School Label, čiji je glavni cilj prepoznavanje i akreditovanje na evropskom nivou onih škola koje su razvile inovativni pristup nastavi iz STEM predmeta. Tema radionice će biti i Hypatia projekat, koji u prvi plan stavlja osvešćivanje akademskih rodnih stereotipa, koji utiču na izbor karijera devojčica i devojaka u STEM oblastima.

Istražite druge tekstove:


Grb Republike Srbije
ecsite nsta eusea astc

CPN
Ulica kralja Petra 46
11000 Beograd
Republika Srbija
+381 11 24 00 260
centar@cpn.rs