U Centru

Milan Ćirković u ciklusu „Sve strane neuronauka“

Drugo u nizu predavanja o neuronaukama održaće dr Milan Ćirković, naučni savetnik Astronomske opservatorije i saradnik u Institutu za budućnost čovečanstva Univerziteta Oksford, u četvrtak, 28. marta, u 18 časova, u Naučnom klubu Beograd

Centar za promociju nauke, Društvo za neuronauke Srbije i Studentska sekcija društva za neuronauke Srbije od marta do maja organizuju čitav niz predavanja u okviru ciklusa „Sve strane neuronauka“, a u četvrtak, 28. marta, u 18 časova, gost predavač biće dr Milan Ćirković, naučni savetnik Astronomske opservatorije i saradnik u Institutu za budućnost čovečanstva Univerziteta Oksford.

Osobine sistema koji ispoljavaju bar neke aspekte kognicije su jednim delom određeni univerzalnim zakonima fizike, a drugim delom specifičnostima svoje evolucione istorije. Pitanje koje se poslednjih decenija našlo u fokusu astrobioloških istraživanja jeste upravo koliko je naš univerzum istinski gostoljubiv za život i razum, odnosno u kojoj meri su mesta poput Zemlje tipična ili izuzetna?

U ovom predavanju, kroz tri primera, predavač će pokazati koliko “prošireni mandat” astrobiologije u periodu od 1995. godine do danas ne samo da donosi obilje teorijskih i posmatračkih rezultata, već i podstiče dublje filozofsko promišljanje kontinuiteta fizičke i biološke evolucije.

 

Istražite druge tekstove:


Grb Republike Srbije
ecsite nsta eusea astc

CPN
Ulica kralja Petra 46
11000 Beograd
Republika Srbija
+381 11 24 00 260
centar@cpn.rs