Промоција књиге

Како је Европа кренула у рат 1914?

Утицајно дело „Месечари“ Кристофера Кларка, у издању Хелиска, у среду, 17. децембра, у 20 часова, у Научном клубу ЦПН-а

Српско издање „Месечара“, познатог историчара Кристофера Кларка биће представљено у Научном клубу ЦПН-а, у среду, 17 децембра, у 20 часова, током трибине „Како је Европа кренула у рат 1914“. У разговору тим поводом учествују два наша позната историчара, Чедомир Антић и Данило Шаренац.

Мада је на енглеском језику објављена још 2012, a током ове јубиларне, 2014, из штампе изашло на стотине наслова о Првом светском рату, може се рећи да је стогодишњицу почетка Великог рата у највећој мери обележило ово Кларково дело.

Уз поднаслов „Како је Европа кренула у рат 1914“, Кларк путује кроз историjску грађу попут врсног приповедача покушавајући да открије разлоге за почетак до тада највећег рата у светској историји.  На том путу, он осликава геополитичке односе како великих тако и малих земаља на европскоj сцени почетком 20. века.

Одмах по изласку из штампе, одломак из књиге „Месечари“ објављен је и на Елементаријуму, у рубрици Библиотека. ЦПН је овој теми, као и годишњици почетка Првог светског рата, посветио више догађаја, укључујући и ЦПН трибину „Наука у Великом рату“, која је одржана 18. септембра у Великој сали СКЦ-а. 

„Месечари“ су изазвали бројне дебате и преведени су на двадесетак језика. И у Србији је овај наслов изазвао много пажње, дискусија и контроверзи мада се тек ове јесени појавио у преводу на српски језик. 

Појава српског издања у години кад се обележава пун век од почетка рата посебно је важна јер је знатан део ове утицајне књиге посвећен Србиjи, ситуациjи на Балкану и интересима великих сила у том делу Европе.

Књигу је на српски језик превела Александра Драгосављевић, а уз предговор Кристофера Кларка објавила издавачка кућа Хеликс, иначе специјализована за научнопопуларна издања.

ТРИБИНА

„КАКО ЈЕ ЕВРОПА КРЕНУЛА У РАТ 1914?“

Среда, 17. децембар, 20 часова

Учесници:

  • Чедомир Антић, историчар, Балканолошки институт САНУ
  • Данило Шаренац, историчар, Институт за савремену историју, Београд

Модератор:

  • Слободан Бубњевић, уредник Комуникација ЦПН-а

 

Истражите друге текстове:


Grb Republike Srbije
ecsite nsta eusea astc

ЦПН
Улица краља Петра 46
11000 Београд
Република Србија
+381 11 24 00 260
centar@cpn.rs