ТРИБИНЕ

Матрикс у Вршцу

На иницијативу удружења „Тачка сусретања“, једна од најуспешнијих ЦПН трибина “Да ли живимо у Матриксу” гостује у Вршцу

Трибина Центра за промоцију науке „Да ли живимо у Матриксу“ гостује у Вршцу у суботу, 29. новембра, у 18 часова, у вршачком удружењу „Тачка сусретања“, на чију иницијативу се и организује ово гостовање.

Удружење „Тачка сусретања“ налази се у Салону код Порте, Змај Јовина 16, Вршац.

На овој адреси ће, на путовању између научних теорија и културних феномена, попут култног филма „Матрикс“, вршачка публика имати прилику да чује због чега је идеја симулиране стварности тако снажно утицала на најширу јавност у тренутку када је популаризована кроз кинематографију браће Вашовски.

ЦПН је организовао Матрикс трибину са истим називом 30. априла 2014. у београдском Студентском културном центру. Тема је тада изазвала велику пажњу, привукла бројну публику, а гости трибине су разговарали о разним научним и цивилизацијским питањима. Видео снимак овог догађаја објављен је на Елементаријуму.

Да ли човечанство заиста живи у универзуму коjи jе само симулациjа коjу генерише суперкомпjутер? Да ли jе ово само научна фантастика, или валидна научна теориjа? Да ли научници већ сада могу произвести довољно верне и детаљне симулациjе, чија се веродостојност може граничити са реалношћу? Које су идеје о симулираној стварности познате кроз историју филoзофије?

О овим темама у Вршцу говоре др Машан Богдановски, професор на Филозофском факултету Универзитета у Београду и Слободан Бубњевић из Центра за промоцију науке. 

Истражите друге текстове:


Grb Republike Srbije
ecsite nsta eusea astc

ЦПН
Улица краља Петра 46
11000 Београд
Република Србија
+381 11 24 00 260
centar@cpn.rs