U Centru

Intervju sa dr Ferarijem, budućim predsednikom ERC-a

Dr Ferari očekuje da će u budućnosti sve više naših naučnika biti motivisano i ohrabreno da aplicira za prestižne ERC grantove

Dr Mauro Ferari, koji u januaru 2020. godine preuzima funkciju predsednika Evropskog istraživačkog saveta (ERC), bio je gost Beograda u julu 2019. godine. Tom prilikom predsednik Srpske akademije nauka i umetnosti Vladimir Kostić, uručio mu je povelju o njegovom prijemu u članstvo SANU.

Ferari se sastao i sa predstavnicima Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, Fonda za inovacionu delatnost, Fonda za nauku, rektorima i prorektorima univerziteta u Beogradu, Novom Sadu, Nišu i Kragujevcu, kao i sa dobitnicom granta Evropskog istraživačkog saveta, prof. dr Sofijom Stefanović.

Državni sekretar prof. dr Viktor Nedović predstavio je uglednom gostu naučnoistraživački sistem u Srbiji, reformske procese, kao i rezultate u Horizontu 2020. Bilo je reči i o potencijalima Srbije u nauci, konkurentnosti na međunarodnom nivou, mogućnostima da se osvoje grantovi Evropskog istraživačkog saveta.

Dr Ferari je jedan od osnivača nanomedicine, a radio je, između ostalog, i kao profesor na Univerzitetu S. Tomas, Hjuston, Teksas, i na Univerzitetu Kalifornija, Berkli.

U ekskluzivnom intervjuu Centru za promociju nauke, dr Ferari govori o svojoj karijeri u oblasti nanomedicine, o društvenoj vrednosti nauke i izazovima koji ga čekaju nakon preuzimanja funkcije predsedavajućeg Evropskog istraživačkog saveta (ERC).

Dr Ferari se osvrnuo i na brojne detalje iz svoje bogate istraživačke karijere. Nakon bavljenja matematikom i fizikom i doktorata u oblasti mašinskog inženjerstva, započeo je sa istraživanjima u oblasti medicine primenjujući dotad stečena znanja. Glavno polje njegovog interesovanja, nakon lične tragedije, postao je kancer. Zajedno sa timom stručnjaka upustio se u pionirski poduhvat lečenja raka uz pomoć nanotehnologija i na tom istraživačkom putu je i danas.

Budući predsednik Evropskog istraživačkog saveta (ERC) dobro poznaje naučnoistraživačke tokove u Evropi, a tokom svoje karijere imao je priliku da sarađuje i sa mnogim naučnicima srpskog porekla. U razgovoru za Centar, dr Ferari je istakao da veruje u stručnost i posvećenost naših naučnika, kao i da su neki od najboljih radova iz vrlo konkurentnih naučnih oblasti dolazili upravo iz Srbije, dodajući da očekuje da će u budućnosti sve više naših naučnika biti motivisano i ohrabreno da aplicira za prestižne ERC grantove.

ERC grantovi dodeljuju se najboljim naučnim projektima širom Evrope, a prva dobitnica u Srbiji bila je dr Sofija Stefanović, koja je finansijsku podršku Evropskog istraživačkog saveta dobila za projekat BIRTH: Rađanje, majke i bebe: praistorijski fertilitet na Balkanu između 10.000 i 5000 godina pre nove ere.

Govoreći o društvenoj vrednosti nauke, dr Ferari je istakao: „Kada gledate na velike probleme čovečanstva u ovom trenutku, a možda i kroz istoriju, uvek postoji naučna strategija koja je ključ za odgovore na velike društvene izazove. Radeći na tome, uz strast za nauku i uverenje da služim dobrobiti zajednici, osećam veliku radost. I taj duh unosim u sve što radim.“

Intervju sa dr Ferarijem možete pogledati ovde.

 

 

 

 

Istražite druge tekstove:


Grb Republike Srbije
ecsite nsta eusea astc

CPN
Ulica kralja Petra 46
11000 Beograd
Republika Srbija
+381 11 24 00 260
centar@cpn.rs