у центру

Интелигенција биљака

Од 15. до 30. новембра у Научном клубу Београд одржава се манифестација „Интелигенција биљака“. Посетиоце очекују радионице, предавања и интерактивна изложба

Истражите програм манифестације

Биљке чине 99 одсто биомасе наше планете, а без њих живот на копну, барем у садашњем облику, не би био могућ. Анатомски се веома разликују од нас, немају мишиће, али имају исте филаменте као наши бицепси, немају кости, али ту је дрво, немају нерве, али електрични сигнали преносе информације кроз другачије судове. Биљке комуницирају међусобно и, попут нас, имају чула.

У циљу приближавања и бољег упознавања света биљака, њихових чула, начина на које живе и реагују на окружење, Центар за промоцију науке у сарадњи са Институтом за биолошка истраживања „Синиша Станковић“, Универзитета у Београду, организује од 15. до 30. новембра манифестацију „Интелигенција биљака“.

Манифестација се одржава у Научном клубу Београд, у Краља Петра 46, а у среду, 15. новембра, у 18 часова, својим предавањем ће је отворити Данијел Шемовиц, биолог, професор Универзитета у Тел Авиву, и аутор научнопопуларног бестселера „Шта биљка зна“, који је превео и објавио Центар за промоцију науке.

Централни део манифестације чини интерактивна изложба која повлачи паралелу између наших чула и сличних процеса код биљака, а отворена је у Научном клубу сваког радног дана од 15 до 20 часова, и суботом од 11 до 17 часова. Поред изложбе, програм чине и радионице, предавања, трибине и отворена лабораторија. 

Радионице намењене деци школског  и предшколског узраста одржавају се радним даном од 11 до 15 часова, а за радионице је неопходно пријавити се путем линка. Суботом се од 11 до 17 одржавају радионице отворене за све посетиоце.

Вечерњи програм радним даном, од 18 часова, резрвисан је за научнопопуларна предавања и трибине на којима ће посетиоци моћи да слушају о различитим темама од потраге за кактусима Јужне Америке до археоботанике или полубиљака. Последњег дана манифестације, 1. децембра, одржава се трибина о интелигенцији биљака.

Током трајања манифестације у Научном клубу све време је отворена и лабораторија у малом, где посетиоци могу посматрати различите узорке под микроскопима, учествовати у експериментима и упознати се са Жутим зидом, који пружа приказ фундаменталних разлика између научних радова и бројних псеудонаучних текстова који говоре о биљкама.

Истражите програм манифестације

Истражите друге текстове:


Grb Republike Srbije
ecsite nsta eusea astc

ЦПН
Улица краља Петра 46
11000 Београд
Република Србија
+381 11 24 00 260
centar@cpn.rs