У центру

Елементи у Смедереву

У уторак, 07. фебруара, у Научном клубу у Смедереву ће бити представљен седми број часописа Елементи

У уторак, 07. фебруара, у 17:30 у Смедереву ће бити представљен седми број часописа Елементи. Промоција се одржава у Научном клубу, у Горанској бб.

О Елементима ће говорити главни и одговорни уредник Слободан Бубњевић, помоћници уредника Ивана Хорват, Јована Николић и Никола Здравковић и ауторка Тијана Марковић.

Кроз серију илустрованих мапа, десет ауторских текстова, цртеже и графиконе, темат седмог броја под насловом ”У сенци белог града”, посвећен је односу престонице и других делова Србије. Опадање популације и старење становништва данас представља један од највећих друштвених изазова у Републици Србији. И док по броју становника Србија у једној деценији изгуби град величине Новог Сада, годишње се у Београд пресели град величине Сомбора.

Ова демографска ситуација отвара пуно тешких питања. Зашто је Београд тако болна тема за пет милиона грађана Републике Србије који не станују у престоници? Да ли за своје димензије Србија има превелики главни град? Како се ова несразмера огледа у демографским подацима и картографији, а како у економији, култури, одбрани, екологији, јавном здрављу, инфраструктури? 

Уз тему броја, Елементи доносе и приче о цивилизацији хлеба, новим господарима хране, сиромаштву, суициду, хормонима, Лајбницу, Хитлеру, Словенима, путу на Марс и контакту са другима.

Истражите друге текстове:


Grb Republike Srbije
ecsite nsta eusea astc

ЦПН
Улица краља Петра 46
11000 Београд
Република Србија
+381 11 24 00 260
centar@cpn.rs