У центру

Отварање изложбе Дигитални вртови Art+Science

У петак 28. априла у 19 часова у Галериjи науке и технике САНУ отвара се још једна изложба Art + Science. Своjе радове изложиће уметница Тања Вуjиновић

Текст: Љиљана Илић

У оквиру изложбе Art + Science, коjу Центар за промоциjу науке организуjе на неколико локациjа у Београду и у неколико градова Србиjе, своjе радове представиће, међу броjним домаћим и иностраним уметницима, и Тања Вуjиновић. Публика ће Тањине радове бити у прилици да види у Галериjи науке и технике САНУ, у Улици Ђуре Jакшића 2, на изложби „Универзални обjекти“, коjа се отвара у петак, 28. априла.

Тања Вуjиновић jе дипломирала 1999. године на Факултету ликовне уметности у Београду, на Одсеку за сликарство, а била jе и гостуjући студент на Академиjи уметности у Дизелдорфу. Докторирала jе 2010. године у области филозофиjе и теориjе визуелне културе на Факултету за хуманистичке студиjе Копар. Живи и ради у Љубљани.

У своjим радовима, Тања истражуjе однос између свести и технологиjе кроз дигитални анимизам и контемплативну игру. Њени радови настаjу кроз употребу рачунарских апликациjа, прилагођене електронике, као и физичких и дигиталних обjеката, преузимаjући форме специфичних ситуациjа или комплексних динамичних окружења, коjе оживљаваjу виртуелне машине.

Од 1997. године аудио-визуелне радове, дигиталне принтове и инсталациjе излаже у броjним галериjама и музеjима у Стразбуру, Дизелдорфу, Денверу, Мерану, Грацу, Манчестеру, Истанбулу, Марибору, Љубљани и Београду. Учествовала jе и на великим фестивалима попут ISEA 2009 (Белфаст), Арс електроника (Линц), Kinetica Art Fair (Лондон), Спор фестивал (Архус), Zeppelin festival (Барселона), FILE − Electronic Language International Festival (Сао Паоло), FILE RIO (Рио де Жанеиро). Своjе радове представља и у оквиру броjних интернет проjеката и фестивала.

У оквиру изложбе Art + Science у Галериjи науке и технике САНУ, Тања ће представити три рада из циклуса „Универзални обjекти“: Парк 1, Парк 2 и Врт. Реч jе о рачунарским радовима у окружењу рачунарске игре, коjи се одвиjаjу у реалном времену. Дигитални свет заузимаjу мутирани обjекти коjи ствараjу простор за контемплациjу и опуштање. Посетиоци могу да уживаjу у случаjним шетњама или да се отисну у систематично истраживање простора; кроз употребу тастатуре са стрелицама коjе означаваjу смер напред, назад, лево и десно, и дугмића Shift и Space, сопствени аватар истражуjе парк.

Друго издање Art + Science програма отвара се 27. априла у Културном центру Београда, а публици ће се током месец дана на више локациjа у Београду и у неколико других градова, представити двадесетак домаћих и страних уметника.

Истражите друге текстове:


Grb Republike Srbije
ecsite nsta eusea astc

ЦПН
Улица краља Петра 46
11000 Београд
Република Србија
+381 11 24 00 260
centar@cpn.rs