ЦПН ТРИБИНА

Декодирање митова

 На ЦПН трибини у среду, 21. октобра, у 19 часова, у Великој сали СКЦ-а, o митовима говоре Владета Јанковић, Софија Стефановић, Оливер Тошковић и Алексеј Кишјухас

У среду, 21. октобра, у 19 часова, у Великој сали СКЦ-а, Центар за промоцију науке организује још једну у низу ЦПН трибина које актуелним и занимљивим темама из месеца у месец привлаче бројну публику. Овомесечну научнопопуларну тему „Декодирање митова“, као и обично, учесници ЦПН трибине ће осветлити из разних углова.  Митови су феномен чије се значење и улога проучава кроз разне научне области – они су, између осталих, предмет проучавања и тема психологије, социологије, антропологије, филозофије или књижевности.

На ЦПН трибини „Декодирање митова“ учествује један од најбољих познавалаца класичних митова у Србији, др Владета Јанковић, иначе професор у пензији Филолошког факултета у Београду. О односу мита и науке говори др Софија Стефановић, археолог и  једини добитник престижног европског ERC гранта у Србији, са Одељења за археологију Филозофског факултета у Београду.

Из угла психологије и социологије, митове ће осветлити др Оливер Тошковић, психолог из Лабораторије за експерименталну психологију у Београду и др Алексеј Кишјухас, колумниста листа „Данас“ и социолог са Филозофског факултета у Новом Саду. Модератор трибине је Слободан Бубњевић, уредник комуникација ЦПН.

У митовима се крију знања која су вишеструко корисна и у нашој свакодневници. Њихово разумевање помаже да схватимо свет. Митови се често погрешно тумаче, али повремено дају корисне смернице и за науку. Захваљујући великом интересовању за митове , један од пионира археологије, Хајнрих Шлиман је успео да открије локацију древне Троје, тако што је читајући Илијаду упоредио податке из Хомеровог епа са пределима Мале Азије.

Нека тумачења митова бацају ново светло на читаве епохе. Тако мит о Каину и Авељу, обично везан за братоубиство и прародитељски грех, крије древну информацију о судару две праисторијске културе и два различита начина живота. Наиме, земљорадник Каин убија свог брата сточара што симболично описује почетак највеће револуције у историји човечанства – неолитске пољопривредне револуције.

Трибина „Декодирање митова“ је заправо инспирисана темом „Како је Авељ постао Каин“ из другог броја часописа „Елементи“, који је изашао 2. октобра, и који је значајан простор у овом броју посветио истраживању неолитске револуције на Балкану. Као први домаћи илустровани научнопопуларни часопис, „Елементи“ окупљају ауторе и научне новинаре из бројних домаћих и регионалних медијских кућа, као и најталентованије младе ауторе.

 

ЦПН трибина

ДЕКОДИРАЊЕ МИТОВА

- Како је Авељ постао Каин -

Среда, 21. октобар, 19. часова

Велика сала СКЦ-а

Учесници:

  • Др Владета Јанковић, професор у пензији, Филолошки факултет у Београду
  • Др Софија Стефановић, археолошкиња и добитница ERC гранта, Oдељење за археологију Филозофског факултета у Београду
  • Др Оливер Тошковић, психолог, Лабораторија за експерименталну психологију, Универзитет у Београду
  • Др Алексеј Кишјухас, колумниста листа „Данас“ и социолoг, Универзитет у Новом Саду

 Модератор:

  • Слободан Бубњевић, уредник комуникација ЦПН-а

Истражите друге текстове:


Grb Republike Srbije
ecsite nsta eusea astc

ЦПН
Улица краља Петра 46
11000 Београд
Република Србија
+381 11 24 00 260
centar@cpn.rs