CPN Tribine

Beskonačnost Borhesove biblioteke

(UŽIVO) CPN tribina ”Da li smo zarobljeni u Borhesovoj biblioteci?”

U utorak 14. juna 2016. godine je tačno trideset godina od smrti velikog latinoameričkog pisca i esejiste Horhe Luis Borhesa. Upravo na ovaj datum, Centar za promociju nauke poslednju naučnopopularnu CPN tribinu ovog proleća organizuje inspirisan matematikom, naučnim zagonetkama i paradoskima u Borhesovim pričama. 

Pod nazivom ”Da li smo zarobljeni u Borhesovoj biblioteci?” i uz podnaslov “Beskonačnost, književnost i nauka” CPN tribina se organizuje 14. juna u Velikoj sali SKC-a, sa početkom u 19 časova. Tribina se događa ne samo u Beogradu, već i u 12 gradova Srbije, gde će u Naučnim klubovima biti uživo prenošena. Ulaz je slobodan.

O Borhesovoj fikciji, nauci i pseudonauci na tribini govoriće Muharem Bazdulj, pisac i novinar, Zoran Živković, pisac, prevodilac i teoretičar naučne fantastike, Ksenija Vulović, asistentkinja na Filološkom fakultetu i teoretičarka hispanoameričke književnosti, kao i matematičar Miodrag Rašković iz Matematičkog instituta SANU. Moderator tribine je Slobodan Bubnjević, urednik časopisa Elementi.

CPN tribine privlače tako brojnu publiku upravo zato što su promišljeno producirane, neočekivane i višeslojne. Međutim, kako se dogodilo da jedan latinoamerički pisac, ma kako bio značajan, bude motiv za CPN tribinu?

Dobro je poznato da Borhesove priče liče na recenzije, na novinske izveštaje, enciklopedijske članke ili odlomke iz biografija. No, u njima su i beskonačnost, rekurzija, kopije i paradoksi naučni i konceptualni problemi, kao i žanrovske alatke i pokretači narativa. Između ostalog, tu je i njegova legendarna – Vavilonska biblioteka.

U Borhesovoj biblioteci nalazi se po jedna kopija svake moguće knjige: od svih postojećih, do nezamislivo mnogo knjiga ispunjenih nizovima karaktera bez ikakvog značenja.  Pošto je Borhes dao određena ograničenja (npr. svaka knjiga ima 410 strana), matematikom se može doći do podatka da je čitav vidljivi univerzum oko 101.834.013 puta manji od zapremine svih knjiga u Vavilonskoj biblioteci.

Biblioteka otvara niz značajnih dilema. Da li je ona proizvod onog majmuna koji je, nakon beskonačno vremena, uspeo da otkuca svaku moguću knjigu? Da li u njoj postoji knjiga koja je katalog svih knjiga koje nisu katalozi? Da li je njen bibliotekar zapravo Tjuringova mašina? Da li je fikcija negde između laži i istine, ili nešto sasvim drugo?

O ovim pitanjima se, uz druge sadržaje, govori i u novom, petom broju Elemenata koji će uskoro biti u prodaji, u tekstu Slađane Šimrak, uz ilustraciju Borhesove biblioteke Nemanje Đorđevića (detalj na slici gore).

 

CPN Tribina

Da li smo zarobljeni u Borhesovoj biblioteci?

Utorak, 14. jun, 19 časova

Velika sala SKC-a

Učesnici:

  • dr Miodrag Rašković, matematičar, Matematički institut Srpske akademije nauka i umetnosti
  • Ksenija Vulović, teoretičarka hispanskih književnosti, asistentkinja na Katedri za iberijske studije Filološkog fakulteta u Beogradu
  • dr Zoran Živković, pisac, teoretičar i prevodilac, profesor na Filološkom fakultetu u Beogradu
  • Muharem Bazdulj, pisac i novinar, nedeljnik ”Vreme”

Moderator:

  • Slobodan Bubnjević, urednik CPN časopisa Elementi

 

Istražite druge tekstove:


Grb Republike Srbije
ecsite nsta eusea astc

CPN
Ulica kralja Petra 46
11000 Beograd
Republika Srbija
+381 11 24 00 260
centar@cpn.rs