Izložbe

CPN izložba „Spektri“

Nova, uzbudljiva CPN izložba povodom godine svetlosti na putu kroz Srbiju – od 3. novembra u Valjevu i Obrenovcu

Centar za promociju nauke spremio je izložbu za kraj 2015. godine pod nazivom „Spektri“.  Ova izložba posvećena je svetlosti – onoj koju vidimo, ali i onoj koju ne vidimo, ali nas svakodnevno okružuje. Izložba je deo proslave Međunarodne godine svetlosti, kojoj se pridružio i CPN.

Tokom izložbe imaćete priliku da zavirite u svet elektromagnetnih talasa. Ova putujuća izložba kreće iz dva grada – Valjeva i Obrenovca, a otvaranje je zakazano za utorak, 3. novembar.

„Spektri“ pokrivaju šest oblasti koje čine elektromagnetno zračenje: radio-talase, zahvaljujući kojima komuniciramo još od kraja 19. veka, mikrotalase, kojima možemo i da zagrevamo hranu, infracrveno zračenje, koje koriste termalne kamere, vidljivi deo spektra na koje reaguje ljudsko oko, ultraljubičasto zračenje koje može služiti i za sterilizaciju i x i gama zračenje visokih energija.

Svaka od oblasti je izložba za sebe, predstavljena je određenom bojom i sastoji se od nekoliko interaktivnih eksponata, na kojima sami možete testirati osobine elektromagnetnih talasa. Eksponati su smešteni u mobilne drvene kutije, koje podsećaju na velike prizme i stoje na dugačkim nogama. 

Među eksponatima koji su deo spektara možete videti kako se proverava ispravnost novčanica pomoću ultraljubičastog zračenja, kako nas vidi infracrvena kamera, kako funkcionišu radio-antene i šta bi mogli da vidimo kada bi svetlost sadržala samo jednu boju. Saznajte kako je otkriveno infracrveno zračenje, koliko smo zapravo ozračeni i da li treba da brinemo, saznajte kako nastaju boje i mnoge druge zanimljivosti iz sveta svetlosti.

Prva dva grada koja će obići „Spektri“ su Valjevo i Obrenovac. U Obrenovcu će izložba biti smeštena u Klubu za decu i mlade sportsko-kulturnog centra, a u Valjevu u prostorijama društva istraživača Vladimir Mandić Manda. Otvaranje je zakazano za utorak, 3. novembar, u 16 časova u Valjevu, a potom i u 19 časova u Obrenovcu. Izložba traje do 14. novembra. Nakon Obrenovca i Valjeva „Spektri“ kreću dalje na put, a ovu godinu zaokružuju decembarskom izložbom u Beogradu.

Istražite druge tekstove:


Grb Republike Srbije
ecsite nsta eusea astc

CPN
Ulica kralja Petra 46
11000 Beograd
Republika Srbija
+381 11 24 00 260
centar@cpn.rs