maj mesec matematike

Algoritmi za pronalaženje srodne duše

Pomoću složenih matematičkih formula i algoritama, a pre svega zahvaljujući velikoj bazi podataka Nanaja ”predviđa“ kada ćete, gde i kako upoznati svog idealnog partnera

Kao i većina najlepših pesama i drugih velikih umetničkih dela, tako je i algoritam za pronalaženje srodne duše nastao kao posledica ljubavnog rastanka.
Nakon što su se razišli, bivša devojka inženjera NASA centra Rašida Aminija rekla je da će najpre morati da sabere sve pozitivne i negativne strane njihove veze i tek onda odluči da li želi pomirenje.

U to vreme, njen komentar zvučao mu je smešno, međutim, posle izvesnog vremena inženjer se zapitao da li je moguće napraviti algoritam koji bi ljude spajao na osnovu njihovih osobina i životnih navika. Posvetivši se ovom zadatku napravio je svoj onlajn Nanaja test za naučno „predviđanje“ ljubavne budućnosti koji je potom podržao i ugledni naučni časopis New Scientist.

Nanaja funkcioniše tako što korisnici najpre rade dvostruki test ličnosti. Pored pitanja koja im se postavljaju, nudi im se i određeni broj slika koje treba da izaberu na osnovu kojih algoritam zaključuje o različitim aspektima njihovih ličnosti, ali i poželjnim osobinama kod partnera. Potom im se postavljaju pitanja iz svakodnevnog života, kao i ona u vezi sa planovima za budućnost.

Pomoću složenih matematičkih formula i algoritama, a pre svega zahvaljujući velikoj bazi podataka, ovaj test na kraju sa priličnom tačnošću „predviđa“ kada ćete, gde i kako upoznati svog idealnog partnera, kolike su vam šanse za takav susret i kako biste mogli da ih povećate. Takođe može predvideti moguće raskide i predložiti potencijalna rešenja parovima u krizi.

Istražite druge tekstove:


Grb Republike Srbije
ecsite nsta eusea astc

CPN
Ulica kralja Petra 46
11000 Beograd
Republika Srbija
+381 11 24 00 260
centar@cpn.rs