maj mesec matematike

Algoritmi za kompresiju podataka

mp3 algoritam uklanja zvukove koje ne možemo da čujemo i tako pojednostavi čitav tok podataka da bi ih mogao bolje komprimovati

Jeste li sigurni da čujete svaki ton dok slušate muziku? Ukoliko kažete da, slagaćete, jer ljudsko uho ima vrlo nesavršenu prirodu – postoje frekvencije koje uopšte ne možemo da čujemo, postoje frekvencije koje prepoznajemo bolje od drugih, a kada se dva zvuka reprodukuju istovremeno, čujemo samo onaj glasniji, ali ne i tiši zvuk.

mp3 algoritam koristi upravo ove detalje da ukloni zvukove koje ne možemo da čujemo ili imamo poteškoće da čujemo zbog ostalih prisutnih zvukova, i tako pojednostavi čitav tok podataka da bi ih mogao bolje komprimovati.

Ideja je jednostavna – algoritam podesi stvari tako da uklonjeni podaci ne narušavaju kvalitet zvuka.

Ipak, mp3 ne može da postigne onaj kvalitet zvuka kao što to čini audio disk, upravo zato što eliminiše neke od informacija. Sa druge strane, koeficijent kompresije koji dobijemo je izvanredan: tri minuta mp3 numere su otprilike između 3 i 5 megabajta – što je nešto manje od originalne numere sa audio diska.

mp3 algoritam ima jedno dugme za podešavanje koje nam omogućava da odredimo koliko se informacija odbacuje. Reč je o brzini bitova. Nekim ljudima gubitak više informacija neće predstavljati problem jer oni muziku slušaju u isključivo bučnom okruženju – u automobilu ili punoj kancelariji, na primer. U buci, naravno, nećete čuti one najfinije zvukove, pa ima smisla što ćete kvalitet zameniti za veličinu datoteke.

Istražite druge tekstove:


Grb Republike Srbije
ecsite nsta eusea astc

CPN
Ulica kralja Petra 46
11000 Beograd
Republika Srbija
+381 11 24 00 260
centar@cpn.rs