мај месец математике

Алгоритам за облачење

Одговор на важно питање: шта обући? може вам дати алгоритам способан да, на основу ваше фотографије, процени да ли сте обучени у складу са модним трендом 

Одговор на важно питање: шта обући? може вам дати алгоритам конструисан да реши модне проблеме, способан да, на основу ваше фотографије, процени да ли сте обучени у складу са модним трендом и да предложи шта бисте могли да промените и побољшате.

Искоришћени су подаци у вези са преко 140.000 постова са друштвене мреже у оквиру које корисници постављају своје фотографије одређених одевних комбинација које други корисници могу да „лајкују“ или коментаришу. Алгоритам је информације користио како би схватио шта доводи до тога да корисници поменуте мреже одобравају једне, а не одобравају друге одевне комбинације.

Поред тога, алгоритам анализира саме фотографије и фокусира се на одећу, али у обзир узима и случајне елементе као што су физички изглед, географска локација, етничка припадност корисника, позадина слике, број „лајкова“ и коментара, описе и друге метаподатке. Како би се сви ови подаци претворили у математички модел модног алгоритма, коришћена је дубока неуронска мрежа, која је омогућила алгоритму да научи на који начин модни трендови варирају у складу са свим елементима те да предвиди да ли ће се одређена одевна комбинација допасти већини, али и да понуди модне савете.

Модни критичари сумњају у корисност овог алгоритма јер сматрају да мода, као уметничка категорија, представља лични израз, а не математички модел. Поред тога, овај алгоритам је још један корак у стремљењима да се компјутерским моделима реше сложени проблеми које свакодневно срећемо.

 

Истражите друге текстове:


Grb Republike Srbije
ecsite nsta eusea astc

ЦПН
Улица краља Петра 46
11000 Београд
Република Србија
+381 11 24 00 260
centar@cpn.rs