Открића

Зашто мачке једу траву?

Једна од најчуднијих ствари које раде мачке јесте то што жваћу траву. Након неколико векова мистерије, научници сада мисле да знају узрок.

Фото: Pixabay

Текст: Ивана Николић

Уколико имате мачку, или сте љубитељ ових животиња, онда сигурно знате да оне воле да – грицкају траву. Иако је после неколико минута углавном испљуну, научнике је одувек занимало зашто оне то уопште раде.

Тако је тим истраживача са америчког Универзитета у Калифорнији на недавно одржаној конвенцији Међународног друштва за примењену етологију у Норвешкој изнео закључке свог истраживања спроведеног на узорку од преко 1000 власника мачака. Тим предвођен Бенџамином Хартом је пронашао преко 1000 власника мачака на интернету који дневно проводе минимум три сата гледајући и играјући се са својим љубимцем. Тако су најпре од власника добили потврду да њихове мачке заиста једу биљке, и да је то прилично устаљено понашање: 71% посматраних мачака је ухваћено на делу бар 6 пута у току живота, док за 11% њихови власници нису никада видели са зеленишом у устима. На питање зашто интернет каже – жвакање траве помаже мачкама да се опораве када им није добро. Ипак, тек је четвртина посматраних мачака након жвакање заиста и повраћала, а 91% испитаника није приметило да се њихова мачка осећа лоше пре него што јер узела траву.

Истраживачи из Калифорније кажу да је повраћање само повремени нуспродукт једења зелениша, а не његов примарни циљ. Једење траве је инстинктивно, предиспозиција коју су домаће мачке добиле од својих дивљих предака, а разлог је једноставан – жвакање траве је помагало прецима данашњих мачака да из свог организма избаце цревне паразите и то повећавањем активности мишића дигестивног тракта. Иако данашње мачке углавном немају паразите од којих су „боловали“ њихови преци, оне то и данас раде јер је реч о урођеном рефлексу. Харт и тим имају и мали савет за власнике мачака – ,,купите или узгајајте кућне биљке за своје љубимце. То ће им дати могућност да вежбају своје урођено понашање са безбедном, неотровном биљком.“

Иако је истраживање дочекано са одушевљењем, главна замерка је да истраживачи нису тестирали друго објашњење – да жвакање траве помаже мачкама да избаце длаке, тј. лоптице длака, из свог стомака.

Било како било, сада, ипак, имате научни одговор на чудно понашање ваших љубимаца.

ОТКРИЋА

Свакога дана се у свету објави више хиљада нових открића. Која од њих су заиста битна? Која мењају научну парадигму? И како разумети шта се заправо дешава на научним фронтовима?

Истражите текстове из рубрике ОТКРИЋА.

Истражите друге текстове:


Grb Republike Srbije
ecsite nsta eusea astc

ЦПН
Улица краља Петра 46
11000 Београд
Република Србија
+381 11 24 00 260
centar@cpn.rs