otkrića

Zašto haski ima plave oči?

Kod većine pasa boja očiju povezana je sa nijansom krzna, odnosno dlake. Međutim, kako to nije slučaj i sa sibirskim haskijem, njihove prodorno plave oči već dugo su prava enigma za naučnike

Foto: Joe007

Tekst: Anđela Mrđa

Tek nedavno, istraživači iz Bostona, sa departmana za biomedicinu Embark Veterinary uspeli su da DNK analizom otkriju pravi uzrok ove pojave. Naime, njihov tim, na čelu sa Adamom Bojkom sa Veterinarskog fakulteta Univerziteta Kornel u Bostonu, ustanovio je povezanost između psećeg hromozoma 18 (CFA18) (posebno važnog za razvoj očiju kod sisara), koji nosi tandemsku duplikaciju u blizini ALX4 gena i plavih očiju, karakterističnih za sibirskog haskija.

Ipak, ova vrsta nije jedina. Ispostavilo se da i australijski ovčari neretko iz istog razloga imaju plave oči kao i to da kod nekih drugih testiranih pasa, navedena duplikacija nije imala nikakvog uticaja. Tako su istraživači došli do zaključka da geni nisu jedini koji utiču na boju, već da određenog udela imaju i drugi, sredinski faktori.

Kada su u pitanju ljudi, autori navode da se plave oči dobijaju genetičkim varijacijama između para gena HERC2 OCA2.

Oni takođe dodaju da u očima haskija zapravo ne postoji plavi pigment već da utisak plavetnila ostavlja način na koji svetlost ulazi i izlazi iz oka. Kako bi slikovitije dočarali ovu pojavu, istraživači je porede sa nebom koje izgleda plavo iako ostatak kosmosa zapravo uopšte nije.

Studija objavljena oktobra ove godine u časopisu PLOS Genetics, ujedno je i najopsežniji rad kada je u pitanju ispitivanje psećih gena s obzirom da je tim sa departmana za biomedicinu Embark Veterinary iz Bostona, raspolagao ogromnom bazom podataka. Naime, preko 6000 vlasnika pasa dobrovoljno je za potrebe istraživanja slalo putem interneta informacije o DNK analizi svog psa, njihovim osobinama, kako genetskim tako i onim drugim, nastalim pod uticajem raznih spoljašnjih faktora i slike pasa na osnovu kojih je bilo moguće upoređivati DNK analizu i boju očiju.

Ista kompanija upravo je i proizvođač ovih DNK testova za pse, pomoću kojih vlasnici mogu sami utvrditi rasu svog ljubimca i, ukoliko je u pitanju mešanac, tačno procentualno izraženo koliko koje rase nosi u sebi i od kojih bolesti može potencijalno oboleti. Veliki broj vlasnika u Americi, koji su kupili ovaj test pristali su da dobijene rezultate prilože za potrebe istraživanja. Zato autori i navode kao jednu od najvećih vrednosti ovog rada saradnju sa vlasnicima ljubimaca, koji su, šaljući ove podatke obezbedili ogromnu bazu podataka na osnovu koje su istraživači dalje ispitivali poreklo plavih očiju kako kod čistih, rasnih haskija tako i kod mešanaca i dobili vrlo precizne i proverljive rezultate.

Ovakva vrsta saradnje ubuduće bi mogla u mnogome da olakša posao istraživača i značajno unapredi sama istraživanja, ne samo na životinjama već i na ljudima.

OTKRIĆA

Svakoga dana se u svetu objavi više hiljada novih otkrića. Koja od njih su zaista bitna? Koja menjaju naučnu paradigmu? I kako razumeti šta se zapravo dešava na naučnim frontovima?

Istražite tekstove iz rubrike OTKRIĆA.

Istražite druge tekstove:


Grb Republike Srbije
ecsite nsta eusea astc

CPN
Ulica kralja Petra 46
11000 Beograd
Republika Srbija
+381 11 24 00 260
centar@cpn.rs