Актуелно

Укључите се у Насину потрагу за планетама

Узбудила вас је јучерашња вест из НАСА о седам земљоликих планета? Колико бисте тек били узбуђени да сами откријете планету? 

Текст: И. Хорват

Свемирска летелица Кеплер, коју је Наса лансирала 2009. године како би мапирала вансоларне планете сличне Земљи у нашој Галаксији, свакодневно на нашу планета шаље огромне количине података. Међутим, иако су компјутери знатно напредовали у последње време, за обраду података Наси су ипак потребни и људи. Заправо, много људи. 

На сајту PlanetHunters, као добовољац, можете да се укључите у ову несвакидашњу потрагу. Након кратке обуке, која траје свега десет минута, постајете један од чак 300.000 активних ловац на планете обучен да у кривама сјаја звезда уочи такозване „гепове“. Гепови указују на смањење сјаја звезде који може бити последица проласка вансоларне планете испред диска звезде. 

Мисија Кеплер дизајнирана је тако да континуирано снима одређене делове наше галаксије и у орбитама око звезда детектује земљолике планете – у настањивим или макар у близини настањивих зона матичних звезда. Кеплеров једини начуни инструмент је фотометар који снима сјај преко 145 000 звезда. Ови подаци се потом прегледају у потрази за периодичним смањењима сјаја, односно вансоларним планетама кандидатима.

Кратко упутство са сајта за планетоловце вас обучава како да пажљиво пратитет промену сјаја звезде током времена. Свака крива сјаја снимана је углавном током периоида од 30 дана. И док на x-оси можете да пратите време, на y-оси пратите интензитет сјаја. Свака „тачка“ која чини криву сјаја представља појединачно мерење које је начинио Кеплер, а што су снимљене „тачке“ више позициониране на дијаграму, звезда је сјајнија. Оно чеми тежите током потраге је да „уловите“ тачке које се у поређењу са осталима периодично појављују ниже на дијаграму.

Planet Hunters пројекат је до сада открио велики број нових планета кандидата, а даљим истраживањима која се потом спроводе, како телескопима са Земље, тако и онима у орбити, показано је да то заиста јесу земљолике планете у орбитама око удаљених звезда. Planet Hunters и слични програми попут Galaxy Zoo можда су најбољи пример онога што називамо citizen science.

Истражите више како можете да се укључите у потрагу за земљоликим планетама на сајту Planet Hunters.

Истражите више о НАСА открићу седам земљоликих планета.

Истражите друге текстове:


Grb Republike Srbije
ecsite nsta eusea astc

ЦПН
Улица краља Петра 46
11000 Београд
Република Србија
+381 11 24 00 260
centar@cpn.rs