Открића

У утроби астронаута

Наса је објавила прве резултате истраживања чији је циљ мапирање промена у човековом организму током боравка у свемиру

Текст: Ј. Николић

Први резултати великог Насиног истраживања близанаца у оквиру Human Research програма објављени су на састанку тимова у Галвестону, у Тексасу, крајем јануара. Основни циљ истраживања је утврђивање промена у човековом организму током дугих боравака у свемиру, како би се што спремније ушло у велике мисије као што је пут на Марс.

У експериментима учествују идентични близанци Марк и Скот Кели. Док је Марк некадашњи астронаут, који већ дуже време није напуштао планету Земљу, његов брат се у марту 2016. године вратио са Међународне свемирске станице на којој је боравио скоро годину дана.

Десет тимова анализира њихове узорке и проучава различите биолошке параметре упоређујући стање у организмима пре, за време и након Скотовог путовања. На састанку у Галвестону тимови су први пут једни другима изнели своје резултате, а у будућности се очекује њихова сарадња и склапање шире слике.

Тим са Нортвестерн Универзитета са Фредом Тјуреком на челу, проучавао је цревне микробе који се природно налазе у организму и потпомажу варење. Код Скота Келија уочене су веће промене у односу две доминантне групе бактерија (Firmicutes и Bacteroidetes) док је боравио у свемиру, а након што се вратио на Земљу стање је било слично оном пре полетања.

Истраживачи тврде да ови резултати нису изненађујући с обзиром на промене у исхрани и окружењу, али да још увек не знају шта добијени резултати значе и који је тачан разлог промена. Детаљанија анализа и сарадња са осталим тимовима може довести у будућности до нових сазнања, а један од занимљивих резултата је да се у цревима Скота Келија за време боравка на Међународној свемирској станици није повећао број врста микроба.

 

 

 

 

ОТКРИЋА

Свакога дана се у свету објави више хиљада нових открића. Која од њих су заиста битна? Која мењају научну парадигму? И како разумети шта се заправо дешава на научним фронтовима?

Истражите текстове из рубрике ОТКРИЋА.

Истражите друге текстове:


Grb Republike Srbije
ecsite nsta eusea astc

ЦПН
Улица краља Петра 46
11000 Београд
Република Србија
+381 11 24 00 260
centar@cpn.rs