otkrića

Pronađen davno potonuli brod iz Drugog svetskog rata

SS Iron Crown, teretnjak koji su potopili Japanci u junu 1942, pronađen je u vodama jugoistočne Australije

Foto: Wikipedia

Tekst: Ivana Nikolić

Teretnjak koji je gađan japanskim torpedom, nakon čega je potonuo za tačno 60 sekundi, pronađen je 100 kilometara od obale australijske države Viktorija. SS Iron Crown je pre 77 godina, 4. juna 1942, prenosio rudu mangan kroz moreuz Bas koji odvaja Tasmaniju i Viktoriju, kada je napadnut sa japanskih podmornica. Od ukupno 43 člana posade, njih 38 je izgubilo život.

„Lociranje olupine nakon 77 godina doneće mir rođacima i porodicama onih koji su nestali u moru, kao i australijskoj pomorskoj zajednici“, rekao je Piter Harvi, pomorski arheolog iz vladine agencije Heritage Victoria.

SS Iron Crown je istorijski značajan i zato što je jedan od četiri olupine iz Drugog svetskog rata u vodama Viktorije, kao i zbog toga što je jedini brod gađan torpedom sa podmornice u vodama Viktorije“, dodao je Harvi.

Teretnjak SS Iron Crown je lociran zahvaljujući sonarnoj tehnologiji i posebnoj  kameri, objašnjavaju istraživači. Gnjurci ne mogu da dođu do broda, koji se nalazi na morskom dnu na oko 700 metara dubine. Za sada postoje fotografije napravljene takozvanom drop kamerom, na kojima brod stoji uspravno i deluje relativno netaknuto. Vide se i ograde na pramcu, sidra i lanci za usidravanje, kao i još neke strukture na palubi koje nisu pretrpele veća oštećenja.

Najnovija tehnologija „će nam omogućiti da stvorimo kompletnu sliku celog mesta, što će nam pomoći u daljim planovima za njegovu konzervaciju“, rekla je Emili Džatef iz Nacionalnog pomorskog muzeja Australije, koja je predvodila istraživački tim tokom ekspedicije.

I vlada države Viktorija i federalna vlada su obaveštene o otkriću, te će olupina biti zaštićena Zakonom o istorijski značajnim brodskim olupinama iz 1976.

OTKRIĆA

Svakoga dana se u svetu objavi više hiljada novih otkrića. Koja od njih su zaista bitna? Koja menjaju naučnu paradigmu? I kako razumeti šta se zapravo dešava na naučnim frontovima?

Istražite tekstove iz rubrike OTKRIĆA.

Istražite druge tekstove:


Grb Republike Srbije
ecsite nsta eusea astc

CPN
Ulica kralja Petra 46
11000 Beograd
Republika Srbija
+381 11 24 00 260
centar@cpn.rs