Открића

Угинуо последњи суматрански носорог Малезије

Иман, последњи познати суматрански носорог Малезије, више није међу живима – чиме је ова врста и званично изумрла у овој земљи

Фото: Wikimedia Commons

Текст: Ивана Николић

 Двадесетпетогодишња женка Иман угинула је на острву Борнео, у суботу, 23. новембра, у 17:35 по локалном времену, изгубивши борбу са раком.

„Умрла је природном смрћу, а као узрок се сматра шок који је њен организам претрпео“, изјавила је Кристин Лијев, министарка за туризам, културу и животну средину малезијске државе Сабах.

„Иман је имала најбољу негу и пажњу још од када су је ухватили у марту 2014. до тренутка када је угинула“, додала је министарка.

Иман је ухваћена у дивљини и транспортована 2014. у округ под надзором Borneo Rhino Alliance, BORA, невладине организације која се бави очувањем суматранских носорога. Убрзо потом, експерти у BORA су открили да Иман има тумор материце. Аугустин Туга, директор Одељења за дивље животиње из државе Сабах на острву Борнео, рекао је да је Иман угинула раније него што се очекивало, као и да су растући тумори почели да врше притисак на њену бешику, наносећи јој велику бол.

„Била си… најдивнија душа, која нам је донела толико радости и наде. Ми сада много патимо за тобом, али смо захвални што си ти престала да патиш“, објавила је BORA на свом Фејсбук профилу.

Последњи мужјак суматранског носорога из Малезије, Там, такође је угинуо ове године. Там је имао 30 година и живео је у једном резервату у држави Сабах откад је откривен да лута по плантажи палминог уља 2008. Власти државе Сабах верују да је овај носорог преминуо од старости. Сви напори да се Там упари са неком женком су били неуспешни, нажалост.

Суматрански носорози су некада живели свуда по Азији: од подножја Хималаја у Бутану и североисточној Индији, преко јужне Кине, Мјанмара, Тајланда, Камбоџе, Лаоса, Вијетнама и Малајског полуострва, све до острва Суматра и Борнео у Индонезији.

Међутим, данас су скоро сасвим нестали из дивљине, и сматра се да их има мање од 100, чиме се ова врста сматра критично угроженом. На њен постепен нестанак највише су утицали губитак станишта и ловокрађа. Напори на узгоју врста у Малезији засад нису успели.

Иначе, данас у свету постоји пет врста носорога – две у Африци и три у Азији. Управо је суматрански, или Dicerorhinus sumatrensis, једна од три азијске врсте, а уједно и најмања жива врста носорога. Он је врло близак рунастом носорогу, који је изумро пре око 10.000 година. Иако нема прецизних података, процене су да данас у свету постоји од 30 до 100 суматранских носорога, раштрканих по индонежанским острвима.

ОТКРИЋА

Свакога дана се у свету објави више хиљада нових открића. Која од њих су заиста битна? Која мењају научну парадигму? И како разумети шта се заправо дешава на научним фронтовима?

Истражите текстове из рубрике ОТКРИЋА.

Истражите друге текстове:


Grb Republike Srbije
ecsite nsta eusea astc

ЦПН
Улица краља Петра 46
11000 Београд
Република Србија
+381 11 24 00 260
centar@cpn.rs