EXOMARS

Нови походи на Марс

(АКТУЕЛНО) У потрази за животом на Марсу, тачно седам месеци након лансирања, свемирска мисија ExoMars ушла је у орбиту око Црвене планете

Фото: ЕСА

 

Текст: И. Хорват

Био је ово веома интензиван период за Европску свемирску агенцију. Док се поједине мисије завршавају, историјским спуштањем Розете на површину комете, нове већ озбиљно корачају ка узбудљивим открићима.

Заједничким напорима Европске свемирске агенције и Федералне руске свемирске агенције пре седам месеци лансиран је један од тренутно најважнијих научних пројеката, специјализована свемирска мисија ExoMars, која ће у наредних неколико година тражити знаке постојања живота на Марсу. 

Овог јутра, око 10 часова по локалном времену, летелица ExoMars Trace Gas Orbiter ушла је у орбиту око Марса, што означава почетак нове фазе мисије. У недељу, 16. октобра, ExoMars орбитер ће ка површини планете послати сонду Скјапарели названу по славном италијанском астрономоу Ђованију Скјапарелију из 19. века, који је постао познат по описима канала на Марсу.

Из свог контролног центра у Немачкоју, ЕСА ће у недељу уживо преносити процес одвајања сонде од орбитера. Неколико дана касније, 19. октобра, око 17 часова по средњоевропском времену, уживо ће бити преношено спуштање сонде на површину планете. 

Серијал узбидљивих догађаја се наставља. У четвртак, 20. октобра, у 10 часова, биће одржана конференција за новинаре, током које ће бити представљене последње информације о слетању сонде, као и прве фотографије које ће Скјапарели начинити са површине Марса.

Током наредног периода, сонда Скјапарели на површини Марса тражиће знаке за постојање живота, тренутно, али и у далекој историји, када се сматрало да је на површини Црвене планете постојала вода. Орбитер ExoMars ће након одвајања сонде наставити са обављањем својих задатака, прикупљајући из атмосфере трагове гасова попут метана, који се генерално сматрају добрим индикатором постојања живота. 

Истражите више о мисији ExoMars путем сајта Европске свемирске агенције.

Истражите друге текстове:


Grb Republike Srbije
ecsite nsta eusea astc

ЦПН
Улица краља Петра 46
11000 Београд
Република Србија
+381 11 24 00 260
centar@cpn.rs