отркића

Наука и Олимпијске игре

Иако ће наредне Олимпијске игри бити одржане тек за две године, научници имају важан савет за све који ће трчати маратон токијским улицама

Фото: Flickr

Текст: Ивана Николић

Од 24. јула до 9. августа 2020. године очи љубитеља спорта биће упрте у Токио где ће се одржати тридесет друге летње Олимпијске и Параолимпијске игре. Иако некима можда ова година изгледа прилично далеко, организатори увелико вредно раде па су тако већ у фебруару ове године представљене маскоте.

Међутим, нису вредни само организатори и спортисти већ и научници широм ове острвске земље који су почетком августа у часопису International Journal of Biometeorology објавили студију Thermal comfort along the marathon course of the 2020 Tokyo Olympics. Главна порука је следећа: Остани десно уколико не желиш да ти буде топло.

Истраживање је инспирисала чињеница да се Игре делом одржавају у августу, најтоплијем периоду године, па топлота може да представља велику претњу свим споритистима, а нарочито маратонцима који се суочавају са већим ризиком од топлотног удара него њихове колеге.

Како би умањили ризик, истраживачи са неколико јапанских универзитета и института искористили су податке о температури и влажности ваздуха са почетка августа 2014. године како би предвидели топлотне услове на маратонској рути у августу 2020. године. Такође су истраживали и како ће сенке са околних зграда падати на пут којим ће пролазити учесници.

Тим научника предвиђа да ће на почетку маратонске трке температура ваздуха бити од 26 до 28 степени Целзијуса и да ће се постепено смањивати како вишечасовна трка буде одмицала. Међутим, уколико се учесници буду држали десне стране најављене руте од почетка трке, односно леве на повратку, биће им пријатније па се очекује да им кретање том страном смањи топлоту коју осећају за чак осам степени.

На исти начин може се израчунати потенцијални ризик од топлотног удара и у другим спортовима на отвореном, попут одбојке на песку. Ипак, аутори студије поручују да ће бити много безбедније уколико се трка заврши пре девет или уколико почне након деветнаест часова. 

Истражите друге текстове:


Grb Republike Srbije
ecsite nsta eusea astc

ЦПН
Улица краља Петра 46
11000 Београд
Република Србија
+381 11 24 00 260
centar@cpn.rs