Zvezdarijum

Nastavak potrage za vanzemaljcima

Vanzemaljci nikada nisu bili bliže – Stiven Hoking najavio najsveobuhvatniju potragu za inteligentnim životom u svemiru do sada

Tekst: Nevena Grubač 

Fizičar Stiven Hoking i ruski privatni preduzetnik Juri Milner, zaljubljenik u nauku i osnivač nagradnih fondova iz oblasti prirodnih nauka, najavili su do sada najsveobuhvatniju potragu za vanzemaljskim životom u svemiru. Breakthrough Listen projekat će koristiti najmodernije radio i optičke teleskope koje čovečanstvo ima i koštaće 100 miliona dolara. Misija će započeti 2016. godine, a planirano je da traje jednu deceniju.

Breakthrough Listen će finansirati direktno Juri Milner, koji je napustio doktorat iz fizike kako bi se posvetio preduzetništvu. Stiven Hoking je podržao Milnerov projekat, ali je i dalje skeptičan što se tiče direktnog kontaktiranja vanzemaljske civilizacije. Čuveni kosmolog smatra da je bolje da ostanemo tihi, bar dok ne utvrdimo namere naših suseda.

Zahvaljujući fondu kojim raspolaže, projekat će uspeti da obezbedi na hiljade sati korišćenja dva od najvećih svetskih radio teleskopa godišnje, Green Bank Observatory u Zapadnoj Virdžiniji, kao i Parkes Observatory u Australiji. Ovi moćni teleskopi će pokriti 10 puta više neba nego što su to uspeli prethodni SETI programi, i činiće to 100 puta brže.

Naučnici koji će raditi na ovoj misiji, među kojima su čuveni Frenk Drejk, ali i An Drajan, prikupljaće i obrađivati radio signale iz pravca milion zvezda najbližih Zemlji, ali i 100 najbližih galaksija. Cilj je detektovanje radio signala koji definitivno potiče iz veštačkog izvora, što bi značilo da negde u svemiru postoji inteligentna civilizacija koja koristi tehnologiju.

Projekat se snažno oslanja na čuveni SETI (Search for Extraterrestrial Intelligence), koji već decenijama osluškuje svemir u potrazi za radio signalima koji potiču iz veštačkih, a ne prirodnih izvora. Bez obzira na svoju medijsku vidljivost i kultnu ulogu u popularnoj kulturi, SETI je u poslednjim godinama suočen sa sve manjim fondovima, zanemarljivo malim brojem sati korišćenja svetskih teleskopa i marginalizacijom u naučnim krugovima, ali zato poseduje iskustvo i ljudske resurse koji će pružiti izvanrednu podršku ovoj ambicioznoj ideji.

Realizacija projekta će umnogome zavisiti i od SETI@home, revolucionarne kompjuterske platforme formirane na Berkli Univerzitetu, koja koristi donirano kompjutersko vreme i procesorsku snagu privatnih računara miliona volontera širom sveta, stvorivši tako svojevrsni superkompjuter koji obrađuje prikupljene podatke.

Svi podaci prikupljeni tokom desetogodišnje misije biće u potpunosti dostupni javnosti. Isto važi i za softvere koji će biti korišćeni, a koje će svako moći da skine sa interneta i slobodno koristi. Upravo će ovi softveri biti napisani tako da budu kompatibilni sa svim teleskopima na svetu, radi olakšane eventualne saradnje. Čitav projekat je zamišljen kao u potpunosti otvoren za svakog ko bi želeo da se uključi i pomogne.

Osim Breakthrough Listen, najavljena je još jedna inicijativa, Breakthrough Message. Ideja je motivisati ljude da se u što većem broju prijave na takmičenje u osmišljavanju digitalne poruke koja bi predstavljala planetu Zemlju i njene stanovnike. Sama poruka neće biti poslata u svemir, kao što je to ranije radio SETI, već će konkurs pokušati da probudi javnu etičku i filozofsku raspravu o eventualnom komuniciranju sa inteligentnim životom van naše planete. 

Istražite više o dosadašnjoj potrazi za vanzemaljcima.

Istražite više o rezultatima decenijskog osluškivanja neba u potrazi za veštačkim radio signalom.

ZVEZDARIJUM

Od prvih teleskopa do kolonija na Mesecu. Kako, kada, gde i zašto su ljudi otkrivali svemir? Ko su pioniri astronautike? Kako izgledaju poslednja dostignuća u osvajanju kosmosa?

Istražite više ZVEZDARIJUM.

Istražite druge tekstove:


Grb Republike Srbije
ecsite nsta eusea astc

CPN
Ulica kralja Petra 46
11000 Beograd
Republika Srbija
+381 11 24 00 260
centar@cpn.rs