Звездаријум

Наставак потраге за ванземаљцима

Ванземаљци никада нису били ближе – Стивен Хокинг наjавио најсвеобухватнију потрагу за интелигентним животом у свемиру до сада

Текст: Невена Грубач 

Физичар Стивен Хокинг и руски приватни предузетник Jури Милнер, заљубљеник у науку и оснивач наградних фондова из области природних наука, наjавили су до сада наjсвеобухватниjу потрагу за ванземаљским животом у свемиру. Breakthrough Listen проjекат ће користити наjмодерниjе радио и оптичке телескопе коjе човечанство има и коштаће 100 милиона долара. Мисиjа ће започети 2016. године, а планирано jе да траjе jедну децениjу.

Breakthrough Listen ће финансирати директно Jури Милнер, коjи jе напустио докторат из физике како би се посветио предузетништву. Стивен Хокинг jе подржао Милнеров проjекат, али jе и даље скептичан што се тиче директног контактирања ванземаљске цивилизациjе. Чувени космолог сматра да jе боље да останемо тихи, бар док не утврдимо намере наших суседа.

Захваљуjући фонду коjим располаже, проjекат ће успети да обезбеди на хиљаде сати коришћења два од наjвећих светских радио телескопа годишње, Green Bank Observatory у Западноj Вирџиниjи, као и Parkes Observatory у Аустралиjи. Ови моћни телескопи ће покрити 10 пута више неба него што су то успели претходни SETI програми, и чиниће то 100 пута брже.

Научници коjи ће радити на овоj мисиjи, међу коjима су чувени Френк Дреjк, али и Ан Драjан, прикупљаће и обрађивати радио сигнале из правца милион звезда наjближих Земљи, али и 100 наjближих галаксиjа. Циљ jе детектовање радио сигнала коjи дефинитивно потиче из вештачког извора, што би значило да негде у свемиру постоjи интелигентна цивилизациjа коjа користи технологиjу.

Проjекат се снажно ослања на чувени SETI (Search for Extraterrestrial Intelligence), коjи већ децениjама ослушкуjе свемир у потрази за радио сигналима коjи потичу из вештачких, а не природних извора. Без обзира на своjу медиjску видљивост и култну улогу у популарноj култури, SETI jе у последњим годинама суочен са све мањим фондовима, занемарљиво малим броjем сати коришћења светских телескопа и маргинализациjом у научним круговима, али зато поседуjе искуство и људске ресурсе коjи ће пружити изванредну подршку овоj амбициозноj идеjи.

Реализациjа проjекта ће умногоме зависити и од SETI@home, револуционарне компjутерске платформе формиране на Беркли Универзитету, коjа користи донирано компjутерско време и процесорску снагу приватних рачунара милиона волонтера широм света, створивши тако своjеврсни суперкомпjутер коjи обрађуjе прикупљене податке.

Сви подаци прикупљени током десетогодишње мисиjе биће у потпуности доступни jавности. Исто важи и за софтвере коjи ће бити коришћени, а коjе ће свако моћи да скине са интернета и слободно користи. Управо ће ови софтвери бити написани тако да буду компатибилни са свим телескопима на свету, ради олакшане евентуалне сарадње. Читав проjекат jе замишљен као у потпуности отворен за сваког ко би желео да се укључи и помогне.

Осим Breakthrough Listen, наjављена jе jош jедна инициjатива, Breakthrough Message. Идеjа jе мотивисати људе да се у што већем броjу приjаве на такмичење у осмишљавању дигиталне поруке коjа би представљала планету Земљу и њене становнике. Сама порука неће бити послата у свемир, као што jе то раниjе радио SETI, већ ће конкурс покушати да пробуди jавну етичку и филозофску расправу о евентуалном комуницирању са интелигентним животом ван наше планете. 

Истражите више о досадашњој потрази за ванземаљцима.

Истражите више о резултатима деценијског ослушкивања неба у потрази за вештачким радио сигналом.

ЗВЕЗДАРИЈУМ

Од првих телескопа до колонија на Месецу. Како, када, где и зашто су људи откривали свемир? Ко су пионири астронаутике? Како изгледају последња достигнућа у освајању космоса?

Истражите више ЗВЕЗДАРИЈУМ.

Истражите друге текстове:


Grb Republike Srbije
ecsite nsta eusea astc

ЦПН
Улица краља Петра 46
11000 Београд
Република Србија
+381 11 24 00 260
centar@cpn.rs