matematika

Istraži koordinate

Maj – mesec matematike 2019.

Tekst: Đorđe Petrović

Duboko u šumama Amazona postoji pleme Piraha, koje ni danas ne zna za brojeve. Jednostavno im nisu potrebni. Da bi izrazili količinu, oni koriste neprecizne i relativne izraze poput “malo”, “nekoliko” ili “mnogo”. Ipak, velika većina plemena i naroda nije sebi dozvolila takav luksuz, već je dobro ovladala ne samo brojevima, već i matematikom uopšte. Širom sveta, ljudi su koristili matematiku na različite načine ne bi li rešili svakodnevne probleme, a među njima bilo je i onih koji su ovu apstraktnu nauku uzdigli na teorijski nivo i proučavali je nezavisno od njene primene. Od američkih megalopolisa, preko meksičkih džungli i andskih gudura, mediteranskih gradova-država, srednjoevropskih prosvećenih monarhija, ruskih nepreglednih prostranstava pa sve do srednjoazijskih oaza, hiljadugodišnjih kineskih i indijskih carstava i australijske istočne obale – neverovatni matematičari su svojim otkrićima menjali ovaj svet, odškrinuvši ujedno i vrata nekih novih i jedva zamislivih svetova. I mada su se načini na koje su zapisivali brojeve, računske operacije, teoreme i simbole razlikovali i bili zaodenuti u ruho jezika i kulture iz koje su dolazili, ipak su govorili istim i univerzalnim jezikom.

Ako se tragom matematike otisnemo na put oko sveta, nailazićemo na različite običaje, drugačije navike, neobična arhitektonska rešenja i stilove oblačenja. Izgledaće nam kao da ništa nije univerzalno. Osim možda same matematike.

Centar za promociju nauke, u saradnji sa Matematičkim institutom SANU, i ove godine, kao i prethodnih sedam, organizovaće nacionalnu naučnopopularnu manifestaciju Maj mesec matematike (M3). Tema ovogodišnjeg M3 su matematika i geografija. U galeriji na Andrićevom vencu publika će biti u prilici da se upozna sa interaktivnim eksponatima na izložbi „Kroz matematičke predele“, ali i da čuje zanimljiva predavanja i učestvuje u maštovito osmišljenim radionicama otvorenim za sve. U Galeriji nauke i tehnike SANU upoznaćemo se sa svestranošću Milutina Milankovića, a u Naučnom klubu vas čekaju raznovrsna predavanja i radionice, koje će nam pomoći da razumemo koliko nas matematika okružuje u svakodnevnom životu.

Dobro došli!

Istražite druge tekstove:


Grb Republike Srbije
ecsite nsta eusea astc

CPN
Ulica kralja Petra 46
11000 Beograd
Republika Srbija
+381 11 24 00 260
centar@cpn.rs