открића

„Искoпавање“ биткоина изискује више енергије од ископавања злата

Истраживачи Макс Краус и Табет Толејмат израчунали су да је компјутерима за производњу биткоина у вредности од једног долара потребно око 17 мегаџула, док је за производњу злата у истој вредности довољно свега пет мегаџула

Фото: Michael Wuensch

Текст: Анђела Мрђа

Ове вредности су потом упоредили са енергијом потребном за производњу бакра и платине у вредности од једног долара, која изискује свега четири мегаџула, односно шест мегаџула. Како истраживачи даље наводе у раду објављеном у часопису Nature Sustainability, све друге криптовалуте, попут литкоина и монера, захтевају далеко мање енергије од оне потребне за биткоин. Међутим, мимо свих очекивања, утрошак при “ископавању” свих криптовалута, међу којима и биткоина, заправо је незнатан у односу на алуминијум, за чију је производњу у вредности од једног долара потребно чак 122 мегаџула!

Такође, треба имати у виду да истраживачи у поменутих 17 мегаџула, потребних за производњу биткоина у вредности од једног долара, нису урачунали енергију коју компјутери троше приликом периферних активност попут хлађења рачунара, на пример.

У свом извештају, истраживачи су такође израчунали да је „ископавање“ биткоина током 30 месеци, у периоду између 2016. и 2018, довело до ослобађања између три и 13 милиона тона угљен-диоксида. Поређења ради, то је отприлике количина CO2 коју за 30 месеци произведе милион аутомобила. Ипак, истраживачи напомињу да је све то и даље мање од 0,01% глобалне емисије овог атмосферског гаса.

С обзиром на то да производња криптовалута као што је биткоин изискује интензиван рад компјутера и већу потрошњу струје, очигледан је њен лош утицај по животну средину. Са друге стране, оно што забрињава јесте недостатак било какве мерљиве добробити од његове производње по исту ту средину. Другим речима, док је добит виртуелна, штета од биткоина врло је реална.  

ОТКРИЋА

Свакога дана се у свету објави више хиљада нових открића. Која од њих су заиста битна? Која мењају научну парадигму? И како разумети шта се заправо дешава на научним фронтовима?

Истражите текстове из рубрике ОТКРИЋА.

Истражите друге текстове:


Grb Republike Srbije
ecsite nsta eusea astc

ЦПН
Улица краља Петра 46
11000 Београд
Република Србија
+381 11 24 00 260
centar@cpn.rs